Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štrajkaši dijelom zadovoljni: na sastanku u Vladi obećane su im dvije plaće

27.08.2018.

13:35

Autor: Hina

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: - / -

Nakon sastanka u Vladi, predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja izjavili su kako su dijelom zadovoljni jer bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što prime plaću za srpanj.

Jedna bi bila osigurana, a druga isplaćena, razgovara se s više banaka. Nakon isplate plaće za srpanj, štrajk prestaje, izjavio je nakon sastanka u Vladi sindikalac Đino ŠverkoPredsjednik saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je novinarima da će se kroz komercijalni kredit nekih banaka osigurati sredstva za plaće, a radnici će prekinuti štrajk čim dobiju plaće za srpanj.

Više od sat vremena trajao je sastanak predstavnika Štrajkaškog odbora s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrima kako bi se našao model za opstanak brodogradilišta 3. maj i Uljanik.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je nakon sastanka s predstavnicima Štrajkaškog odbora pulskog i riječkog brodogradilišta rekao da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

Na sastanku je, kaže, postignut konsenzus da se želi brodogradnju u Puli i Rijeci, ali s drugačijim modalitetom, kako bi ta brodogradilišta postala profitabilna. "Nemojmo dozvoliti da nam se ova situacija ponovi", poručio je Horvat i istaknuo kako je to zadnja šansa da se privedu svrsi brodogradilišta da bi jednom postali profitabilnim trgovačkim društvima. Nadzorni odbor i Skupština Uljanik grupe trebaju donijeti odluku o budućnosti uprave, rekao je Horvat.

"3. maj - stvaran 113 godina, uništen u pet!"

Za vrijeme sastanka u zgradi Vlade, radnici su, okruženi policijom i ogradama, izvikivali "HDZ lopovi, Hrvatsku ste pokrali" te "IDS lopovi", a prosvjednicima su se pridružili saborski zastupnik Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku i Tihomir Lukanić iz Živog zida. 

"Treći maj, stvarano 113 godina, uništeno u pet godina", "Upravo izdajnička, vrati ukradeno i odstupi", samo su neke od poruka koje su radnici riječkog i pulskog brodogradilišta uzvikivali tijekom prosvjeda na Markovu trgu u Zagrebu.

Prethodno se radnicima obratio predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, koji je poručio da radnici traže plaće za srpanj i kolovoz, smjene uprava Uljanika i 3. maja te očuvanje radnih mjesta. Njegovo spominjanje premijera Plenkovića bilo je popraćeno glasnim zvižducima.

Evo što su nakon sastanka u Vladi izjavili predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel i ministar gospodarstva Darko Horvat, a poslušajte i što o svemu kaže Boris Bućanac iz Štrajkaškog odbora 3. maja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.