Hrvatski radio

Radio Rijeka

Štrajkaški odbor: Nećemo odustati od borbe za opstanak 3. maja!

26.11.2018.

12:09

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Radnici 3. maja 36. dan nastavljaju štrajk, a štrajkaški odbor poručio je kako neće odustati od zahtjeva za isplatu plaća, smjenu direktora i sudjelovanje u pripremi planova za opstanak. Štrajkaški odbor poručuje kako neće odustati od borbe za opstanak 3. maja.

Naime, iz uprave Uljanika su najavili tužbe protiv štrajkaškog odbora zbog neovlaštenog razgovora s mogućim ulagačima i zabrane ulaska direktoru Maksimilijanu Percanu.

Krivi smo za borbu za opstanak, za traženje povrata onog što je naše, za traženje da se odgovorni smjene i kazne. Tužite nas, ali bez plaće nećemo raditi, rekao je Boris Bučanac u ime Štrajkaškog odbora te poručio upravi Uljanika da prekinu farsu, jer trećemajci neće odustati. 

Mladen Bučar je poručio novom predsjedniku uprave Emilu Buliću, da ako se odvažio pokoriti ih tužbama, može tužiti i svog prethodnika Rosandu za uništavanje 3. maja i Uljanik Grupe, a svog pomoćnika za devastaciju "Motora i dizalica".

Nažalost, uprava Uljanika nastavlja višemjesečnu praksu da 3. maj ostavlja po strani, rekao je Juraj Šoljić u ime Štrajkaškog odbora, te dodao kako je ministar gospodarstva Darko Horvat najavio kako sutra na stolu očekuje plan restrukturiranja Uljanika, o kojem radnici 3, maja nemaju pojma. Od radničkih zahtjeva da se mora isplatiti plaća nećemo odustati, poručio je Šoljić. Predstavnici Štrajkaškog odbora ponovili su i zahtjev radnika Upravi Uljanika, da ih se što hitnije upozna s namjerom vlasnika za sudbinu 3. maja.

"Ne mogu nam zabraniti da saznamo što će biti sa 1 376 radnika u 3. maju. Sutra će se predstavnici Sindikata metalaca u Trstu u 10 i 30 sastati s kolegama metalcima i upravom Fincantieria. Gospodin Bulić sa svojim kolegama može također doći na taj sastanak", rekao je Šoljić te naglasio kako je i prethodni sastanak s Tomislavom Debeljakom bio unaprijed najavljen i otvoren. Nikome nismo zabranili dolazak, razgovarati se mora i može doći bilo tko, poručio je.

Članovi štrajkaškog odbora Juraj Šoljić, Boris Bučanac i Mladen Bučar poručuju kako neće odustati od borbe za opstanak 3. maja. Pročitajte i odgovor Marine Cvitić - predsjednice Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Upravi Uljanika te dopis koji je u ime Uljanika poslao Hrvoje Markulinčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.