Hrvatski radio

Radio Rijeka

Strenja-Linić: "Kanadizacija" zdravstva znači samo uređeniji sustav

30.12.2015.

15:11

Autor: Iva Pavletić Crnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Most ne želi dalje privatizirati zdravstvo, kaže Ines Strenja-Linić. U centru zdravstvenoga sustava i dalje će biti pacijenti, a nema govora ni o modelu prema kojem bi bogatiji imali i veća prava u zdravstvenoj zaštiti.

"Još jednom odbacujem tezu da je Most za daljnju privatizaciju zdravstva", rekla je novinarima u Rijeci saborska zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić. Objasnila je da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu te da su pacijenti u centru zdravstvenog sustava. Govoreći o takozvanoj kanadizaciji zdravstva, rekla je da se samo radi o kategorizaciji zdravstva te o dobroj organiziranosti zdravstvenih usluga.

Na taj je način Strenja-Linić odbacila mogućnost da se u zdravstvu kreira model tko bogatiji, taj i zdraviji. Dotaknula se i teme pobačaja, o kojem bi uskoro mogao raspavljati Ustavni sud, rekavši da svaka žena ima pravo odluke te da je riječ svake žene posljednja u odlučivanju o tom pitanju. Kada su u pitanju imena budućih ministara, saborska zastupnica Mosta kaže da su sve karte još otvorene.

Most nezavisnih lista i Domoljubna koalicija konsenzusom će odlučivati o ministrima, ali posljednju će riječ o tome imati mandatar Tihomir Orešković, rekla je novinarima u Rijeci Ines Strenja Linić. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.