Hrvatski radio

Radio Rijeka

Strojarskoj školi potrebne donacije za nabavku 3D printera za izradu vizira

02.04.2020.

17:12

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

3D pisačima izrađuje se i medicinska oprema (Foto: Pixsell)

3D pisačima izrađuje se i medicinska oprema (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci pridružila se inicijativi proizvodnje zaštitnih vizira za zdravstvene radnike u Hrvatskoj. Rade ih tehnologijom 3D printanja, a potrebna im je financijska potpora za nabavku dodatnih pisača.

Viziri služe kao dodatna zaštita i nose se preko maske na licu kako virus ne bi došao u kontakt s licem, a pogotovo očima. Sklapa se od dijelova isprintanih 3D pisačem, zaštitne folije koje su dobili donacijom te trakica kojim se veže. Za izradu jednog vizira potrebno je sat vremena.

Trenutno imaju tri printera u pogonu, dva su već naručili i čekaju isporuku, a plan im je imati desetak, kako bi dnevno mogli proizvesti najmanje 80 vizira ili više, ovisno o potrebama.

Isprintane vizire škola namjerava donirati zdravstvenim ustanovama kao pomoćno sredstvo zaštite za osoblje. "Trenutačna situacija s covidom 19 svima nam je promijenila životne navike te je svaki stanovnik Rijeke i okolice primoran svojim ponašanjem uložiti maksimalan trud kako bi se spriječio teži razvoj situacije", kaže ravnatelj škole Gojko Miletić.

Školi su, kaže ravnatelj, potrebna sredstva za nabavku novih 3D printera, kako bi se mogle zadovoljiti potrebe za printanjem dovoljno vizira. "Nadamo se da će se svi pojedinci i institucije koje su to u mogućnosti odazvati", kaže ravnatelj.

Kontakte škole, potrebne za ostvarenje donacije, možete pronaći na njihovoj mrežnoj stranici, a poslušajte i razgovor s ravnateljem Gojkom Miletićem:

Miletić: Strojarska škola proizvodi zaštitne vizire za zdravstvene djelatnike, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.