Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stručni skup u 5 do 12: kako goranske šume spasiti od potkornjaka?

21.09.2016.

15:04

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije dvije i pol godine ledolom je prouzročio ogromne štete na šumama Gorskoga kotara, a šumskom bogatstvu toga područja trenutačno ozbiljno prijeti potkornjak. Širenje tog nametnika moglo bi prouzročiti dugoročne gospodarske i ekološke posljedice.

O uzrocima njegove pojave i poduzetim mjerama suzbijanja bilo je riječi tijekom današnjeg okruglog stola u Delnicama, koji je simbolički započet u pet minuta do 12 sati.  

Da je nakon ledoloma na opasnost od širenja potkornjaka u šumama trebalo reagirati kvalitetnije, sustavnije i ranije - procjenom šteta - upozorava direktor Hrvatskoga drvnoga klastera Marijan Kavran: "Procjenjujemo da se radi o vrijednosti između 50 i 70 milijuna eura, ovisno o zahvaćenosti pojedinih površina, a stručnjaci bi morali reći o kojem se obimu točno radi. Recimo, na području Grada Čabra više od pedeset posto šumskih sastojina potencijalno je ugroženo ovom pojavom", tvrdi Kavran.

"Struka govori o kombinaciji sanitarne sječe i korištenja kemijskih sredstava, ali oprezno - da se zna koja se sredstva, kada i u kolikim količinama koriste da se ne ugroze prirodna staništa - te korištenju lovki za potkornjake. Sve to može biti šansa da se izbjegne katastrofa", smatra predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić, koji se priključio traženju rješenja za taj problem.

Mnogo se toga već poduzima u državnim šumama, no goransku Udrugu privatnih šumovlasnika i njezinog tajnika Davora Košmrlja pri suzbijanju potkornjaka dodatno muče imovinsko-pravne zapreke: "Velik je problem kako pronaći model ulaska Hrvatskih šuma, ili trećih osoba koje će rješavati problem potkornjaka, na privatne parcele. Situaciju dodatno otežava činjenica da se radi o parcelama koje su teže dostupne i slabije otvorene prometnicama." 

Otvorenih je pitanja u traženju rješenja mnogo, pa se pri otklanjanju problema računa i na iskustvenu pomoć slovenskih stručnjaka. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.