Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stručnjaci o hrani koju jedemo: potrebno je zakonski odrediti rok trajanja

30.05.2017.

14:12

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

11. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane u Republici Hrvatskoj koju organizira HGK pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede počela je danas u Opatiji. Uz brojne domaće sudionike, došli su i gosti iz Europske unije i Kanade.

Bacanje i donacija hrane te njeno nutritivno označavanje i uvjeti izvoza na tržišta trećih zemalja glavne su teme. Radi se i na jasnijem deklariranju hrane, a kao dugo očekivan, čelnik Uprave za sigurnost i kvalitetu hrane Damir Agičić, najavio je novi pravilnik o jasnijem i vidljivijem deklariranju svježeg i smrznutog mesa čime bi se i zakonski odredio rok trajanja takve hrane.

"To više ne bi bio rok koji određuju subjekti u poslovanju hranom. Samo da znate s čim se susrećemo - meso koje je nedavno otkriveno bilo je staro 11 godina i bilo je u javnom prometu u Hrvatskoj", upozorava Agičić.

Nastavljaju se i pojačane kontrole uz povećanje nadzora veleprodajnih skladišta i internet trgovine. Ali, kako je naglasio Agičić, i potrošačima nešto mora biti jasno. "Mi živimo s mirkrobima, njih ima svugdje pa i u hrani. Njih je potrebno svesti na najmanju mjeru, ali je nemoguće napraviti sterilnu piletinu ili neku drugu moguću namirnicu", ističe.

Kratko putovanje hrane koristi njenoj ispravnosti, a izmjenom Zakona o javnoj nabavi, najavila je Vera Katalinić Janković iz Ministarstva poljoprivrede, trenutno se radi na kriterijima kratkih lanaca opskrbe čime se, na način koji Europa dopušta, olakšava pristup lokalnih proizvođača javnim institucijama.

U nastavku konferencije danas i sutra puno će se govoriti o doniranju hrane. Već je najavljena izmjena pravnog okvira i osnivanje banke hrane kao centra za distribuciju i koordinaciju.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.