Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stručnjaci upozoravaju: oprez u berbi marohlina i ljekovitog bilja!

11.05.2019.

14:04

Autor: Nenad Lučić

Marohlin ili smrčak, lat. Morchella esculenta, gljivarski proljetni prvijenac, otrovan je dok je sirov (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Marohlin ili smrčak, lat. Morchella esculenta, gljivarski proljetni prvijenac, otrovan je dok je sirov (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Početkom proljeća mnogi su krenuli u šume po šumske plodove, no za to je najprije potrebna kvalitetna edukacija, upozorili su u Liču organizatori tradicionalne manifestacije "Marohlini i samoniklo bilje". Donosimo osnovne informacije o najpopularnijoj goranskog gljivi marohlinu i korištenju bilja!

Za razliku od jeseni, kada se u Gorskom kotaru beru brojne vrste gljiva, proljetna berba ima svoj jedinstveni zaštitni znak, ističe predsjednik gljivarske udruge Grljak iz Liča Držislav Tadić

"Proljeće je i uglavnom se bere marohlin, jer se na ovoj nadmorskoj visini trenutačno može naći tek ova vrsta, iako postoje i druge proljetne gljive. Urod je dobar, godinu možemo ocijeniti prosječnom, a nije loše upozoriti, iako to mnogi znaju, da je sirovi marohlin otrovan te ga obavezno treba termički obraditi!", naglašava Tadić.

Oprezan treba biti i pri branju i korištenju samoniklog bilja - ponajprije zato da bismo sačuvali zaštićene vrste. Čuvajući, pak, svoje zdravlje korištenjem biljnih čajeva i drugih pripravaka, treba voditi računa o savjetu stručnog predavača Hrvoja Zrnčića

"Svaka vrsta bilja može stvoriti problem ako se stalno uzima. Zdravom čovjeku za preventivu nije potrebno ništa uzimati jer u tijelu postoji ravnoteža svih potrebnih komponenata, i uzme li se nešto za navodnu preventivu, zapravo se može mučiti vlastito tijelo. Ne treba zanemariti činjenicu da neke biljke mogu djelovati poput lijekova i da imaju određene nuspojave", upozorava Zrnčić.  

I zato, pridodaje, oprezno s biljem koje se na tržištu nudi kao djelotvorna preventiva jer nije rijetkost da se više vodi računa o poslovnom marketingu, a zanemaruje ljudsko zdravlje. Javlja Nenad Lučić:     

O marohlinu i ljekovitom bilju, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.