Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:59 / 08.05.2019.

Autor: Lea Domijan Fišter

Stručnjaci za plin u Opatiji: dovršetak LNG terminala početkom 2021. godine

Mjesto budućeg plutajućeg terminala (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Mjesto budućeg plutajućeg terminala (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Radovi na LNG terminalu u Omišlju počeli su u travnju i bit će gotovi 1. siječnja 2021. godine, rekla je predsjednica Povjerenstva za izradu energetske strategije i direkorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić na susretu stručnjaka za plin u Opatiji.

Na otvaranju trodnevnog susreta sudjelovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić. Skup bi, uz analizu plinskoga gospodarstva, njegove perspektive i razvoja, trebao doprinijeti oblikovanju državne energetske strategije, čija je izada upravo u tijeku.

Pokušajmo stvarati sintezu, a ne oponirati jedni drugima, poručio je predsjednik uprave Hrvatske regulatorne agencije Tomislav Jureković, obrativši se predstavnicima plinskoga lobija koji, iako nerado, ipak izgovaraju da je plin tranzicijski energent. Ta će tranzicija potrajati u Hrvatskoj još nekoliko destljeća, no vrijeme je da se razmišlja o pametnoj budućnosti, dodao je Jureković.

Darija Krstičević iz tvrtke Plinacro najavila je veliki investicijski ciklus od nekoliko projekata. Riječ je o 209 milijuna kuna vrijednoj kompresorskoj stanici Velika Ludina, koja će biti gotova do kraja godine te osigurati dvosmjerni protok plina s Mađarskom, zatim otpremnom plinovodu Omišalj - Zlobin, vrijednom 300 milijuna kuna, koji je u visokoj fazi pripreme i bit će gotov do kraja iduće godine, te jadransko - jonskom plinovodu, nakon kojeg će osnovati IAP tvrtku s partnerima iz BiH, Crne Gore i Albanije.

Naša je perspektiva niskougljična strategija, ali svi oni koji očekuju da će nova državna energetska strategija dovesti u pitanje plin kao energent - prevarili su se, rekao je ministar Čorić. Javlja Lea Domijan Fišter:

Plinari u Opatiji, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.