Hrvatski radio

Radio Rijeka

Strukovna zanimanja - biti zidar, tesar ili mesar?

07.04.2019.

14:42

Autor: Iva Pavletić Crnić

Drvni dizajneri nekako, mesari nikako (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Drvni dizajneri nekako, mesari nikako (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Uskoro će učenici osmih razreda birati kamo se upisati, a u Rijeci je održan drugi Dan Obrtništva i poduzetništva u organizaciji obrtničke komore Primorsko-goranske županije čiji je cilj predstavljanje obrtničkih i strukovnih zanimanja te strukovnih škola, učenicima osnovnoškolcima.

Manifestacijom se želi potaknuti učenike osnovnih škola Primorsko-goranske županije da za životni poziv odaberu neko od strukovnih zanimanja.

Primjerice, u Strojarsko brodograđevnoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja školuju se budući instalateri grijanja i klimatizacije, vodoinstalateri, drvni tehničari i dizajneri te stolari, a interes za ta zanimanja se, izgleda, prošle godine, pokrenuo na bolje, tvrdi ravnateljica Evica Kozera. S mesarima je sasvim druga priča.

U Hrvatskoj ima više od 83 tisuće obrtnika i taj sektor stalno raste. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec ističe da u obrtu ima novaca, svatko se može pronaći na tržišu i svatko od učenika koji se sada upišu u obrtnička zanimanja uskoro može postati - poslodavac. 

Pri tom, podsjeća Ranogajac, država mora urediti tržište rada, suzbiti crnu ekonomiju i osmisliti strategije kako radnu snagu zadržati u zemlji. Poslušajte:

Drvni dizajneri nekako, mesari nikako; pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.