Hrvatski radio

Radio Rijeka

Studeni početak studenog u Gorskom kotaru: temperature zraka oko ništice

01.11.2019.

12:41

Autor: Nenad Lučić

Boje jeseni u Gorskom kotaru (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Boje jeseni u Gorskom kotaru (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Mjesec studeni u Gorskom kotaru već prvoga dana opravdava svoj naziv. U ranojutarnjim se satima temperatura na Pargu kod Čabra spustila do ništice, a na mjernim je stanicama u Delnicama i Crnom Lugu bila tek stupanj ili dva iznad nule.

Tijekom proteklog listopadskog vikenda čak se i u Gorskom kotaru moglo uživati na ljetnih dvadesetak i više stupnjeva Celzijusovih, no dugo najavljivano zahladnjenje je stiglo, i upozorava kako zima nije daleko. Osim niskih temperatura, osjet hladnoće mjestimice pojačava jak vjetar. 

Živa u termometru se na Pargu kod Čabra jutros spustila do ništice, u Delnicama i Crnom Lugu su temperature bile tek stupanj do dva više, a nisu se mijenjale ni sredinom dana. Za ovo doba godine i za Gorski kotar ništa neobično, no nakon poprilično zakašnjelog ljetnog ugođaja krajem listopada, promjena vremena Gorane je potaknula da počnu ozbiljno razmišljati o zimi.

Prvi je dan mjeseca studenoga i termin kada u svim zimskim bazama uz goranske prometnice započinje višemjesečno razdoblje stalnih dežurstava. Iako su do zakonskog roka obaveznog korištenja zimske opreme ostala još dva tjedna, ovih je dana za vulkanizere u Gorskom kotaru bilo dosta posla.

Iskustva ranijih godina govore da studeni, po pravilu, donosi prvi značajniji snijeg i na područjima ispod tisuću metara nad morem, a takvo vrijeme u mjesecu koji je pred nama za cestare i vozače nikako ne bi smjelo biti iznenađenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.