Hrvatski radio

Radio Rijeka

Studeni u kuhinjama goranskih restorana: čvarci, podmetaš, sarma...

11.11.2021.

12:52

Autor: Nenad Lučić

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Foto: - / -

Za razliku od ljeta i rane jeseni, kada goste u Gorski kotar većinom privlače brojni izletnički sadržaji i manifestacije, s dolaskom hladnijih dana trebala bi doći do izražaja kvaliteta autohtone goranske gastronomije.

Poticaj takvim nastojanjima je i prije pola godine pokrenut projekt osmišljavanja mjesečnih jelovnika, kojima se posjetiteljima lokalnih restorana želi skrenuti pozornost na sezonske namirnice karakteristične za pojedino godišnje doba.

Za razliku od rane jeseni, na jelovnicima goranskih ugostitelja u studenom će biti sve zastupljeniji specijaliteti karakteristični za hladniji dio godine, najavio je direktor Turističke zajednica Gorskog kotara Petar Hrg.

Među namirnicama dominirat će čvarci, krvavice, salenjaci i kiselo zelje, a na listi predloženih gotovih jela nalaze se specijaliteti poput pogačica sa čvarcima, podmetaša, sarme i drugih delicija, čija raznovrsnost ovisi o kreativnosti svakog ugostitelja. Poslušajte izjavu:

Hrg o goranskom gastro studenom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.