Hrvatski radio

Radio Rijeka

Studenti prevodili hrvatske filmove

12.07.2013.

12:08

Autor: Iva Črnjar /Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završen je drugi međunarodni projekt 'Pronađeno u prijevodu' koji u okviru Erasmus intenzivnog programa i u organizaciji Riječke kroatističke škole okuplja strane studente. Polaznicima su danas uručene diplome.

Ulaskom u Europsku uniju hrvatski je jezik postao službeni jezik zajednica zemalja Europe, a kako ga najbolje promovirati već drugu godinu za redom znaju predstavnici Riječke kroatističke škole. U okviru Erasmus intenzivnog programa organizirali su projekt filmskog prevođenja pod nazivom Pronađeno u prijevodu.

Na projektu filmskog prevođenja sudjelovalo je tridesetak studenata sa Sveučilišta iz Rijeke, Graza, Krakowa i Udina. Studenti su dva tjedna hrvatski jezik učili prevođenjem dvaju hrvatskih dokumentarnih filmova na njemački, poljski i talijanski jezik. U nizu radionica i predavanja strani studenti su, uz pomoć riječkih, kolega preveli podnaslove filmova Pun kufer redatelja Tomislava Jelinčića i Veliki dan Đure Gavrana.

Što su to u prijevodu pronašli, saznala je novinarka Radio Sove Iva Črnjar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.