Hrvatski radio

Radio Rijeka

Studentski grad u Kampusu raste iz dana u dan

13.09.2015.

13:55

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilišni kampus na Trsatu iz dana u dan sve više nalikuje na studentski grad. Njegovu vizuru već su dobrano izmijenile do krova izgrađene dvije od tri nove peterokatnice - paviljoni studentskoga doma. Radovi napreduju prema planu, poručuju izvođači i predstavnici Sveučilišta.

754 kreveta, većinom dvokrevetne sobe
Paviljoni 1 i 2 sastojat će se od suterena, prizemlja i pet katova. U njima će biti po 65 blokova od dvije dvokrevetne sobe koje će dijeliti sanitarni čvor, kuhinju i lođu na otprilike 47 kvadrata. U prvome će biti i 32 jednokrevetne sobe, a u drugome 24 apartmana za nastavnike. U svakome od njih predviđeno je po pet soba za osobe s invaliditetom te dnevni boravak s natrkivenom terasom i čajna kuhinja.
U Paviljonu 4 bit će 42 bloka od dvije dvokrevetne sobe, ali i recepcija studentskoga naselja, praonice rublja i uredi Studentskoga centra. Novi studentski dom imat će i ambulantu, trim kabinet i učionice. Ukupna površina triju objekata bit će 18.431 m2.

I dok većina studenata još uvijek odmara, u Kampusu se naveliko radi. Između 60 i 80 radnika na gradilištu je svaki dan osim nedjelje od 7 do 17 sati, ako treba - i duže. Malo što ih može omesti: sunce i kiša im ne smetaju, ali probleme stvara bura čim malo jače zapuše. "Skoro se ništa ne može raditi vani kad je bura, čak ni unutra, zbog propuha", objašnjava glavni inženjer gradilišta Zoran Poljak.

Usprkos nekoliko burovitih te nekoliko ekstremno vrućih dana protekloga ljeta, sve ide prema planu. Najviše je izgrađen Paviljon 1: dovršena je armiranobetonska konstrukcija, počeli su se izvoditi građevinsko-obrtnički te radovi na fasadi. Slično je i s Paviljonom 4, na kojem se, uz pripremu za radove na fasadi, izvode i instalacije.

Gradnja Paviljona 2 posljednja je počela i zasad je odrađena otprilike četvrtina radova na armiranobetonskoj konstrukciji. Plan je, kaže Poljak, do zime dovršiti vanjske radove i "zatvoriti" sve objekte, kako bi se odna mogli nesmetano odvijati unutarnji radovi. Rok je jasan: sve mora biti gotovo najkasnije 15. svibnja 2016., uoči Europskih sveučilišnih igara kojima je Rijeka domaćin.

Još osam paviljona
Druga faza izgradnje studentskoga smještaja u Kampusu predviđa još osam paviljona s ukupno 2400 kreveta. Njihova bi površina trebala biti 60 tisuća četvornih metara, a predviđena je vrijednost projektiranja, izgradnje i svih popratnih troškova oko 449 milijuna kuna. Sveučilište u Rijeci još uvijek pokušava pronaći način za financiranje ovoga projekta, prijavljujući ga na različite programe Europske unije.

Prva tri paviljona studentskoga doma udvostručit će smještajni kapacitet Sveučilišta u Rijeci te podići studentski standard. Postojeće Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić na Podmurvicama broji oko 650 kreveta, a dovršetkom prve faze izgradnje paviljona u Kampusu, Sveučilište u Rijeci dobit će još 754 kreveta za studente i gostujuće profesore.

Cilj projekta je, kaže prorektorica za investicije i razvoj Nevenka Ožanić, omogućiti dolazak na studij u Rijeku studentima slabijega socioekonomskog statusa koji si ne mogu plaćati privatni smještaj. Radovi su vrijedni nešto više od 175 milijuna kuna, što osim izgradnje objekata uključuje i prateću komunalnu infrastrukturu te ceste i šetnice. Novac je osigurala Vlada RH, ali troškove će nadoknaditi Europski fond za regionalni razvoj.

Kampus će dobiti svoj pravi smisao, ističe prorektorica Ožanić, tek kada studenti u njemu budu živjeli: kada ondje nekoga bude 24 sata dnevno, imat ćemo sveučilišni kampus kakve vidimo u drugim gradovima Europe i svijeta. Poslušajte što smo zabilježili o napretku radova na izgradnji studentskoga smještaja u Kampusu na Trsatu te razgledajte fotogaleriju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.