Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sudska odluka: Vinka i Mirko Cetinski oslobođeni optužbi

10.02.2017.

12:47

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oslobađujuću presudu po obje točke optužnice za Vinku i Mirka Cetinskog te bivše djelatnike Porezne uprave Mirjanu Grijak i Silva Jelenčića, objavila je danas na Županijskom sudu u Rijeci sutkinja Ika Šarić.

Vijeće Županijskoga suda u Rijeci, pod predsjedanjem Ike Šarić, nije prihvatilo tvrdnje i nevjerodostojne dokaze USKOK-a koji je poreznike teretio za zloporabu položaja i ovlasti, a bračni par Cetinski za krivotvorenje isprava i poticanje poreznika na zloporabu položaja.

Optužba nije uspjela u nakani da prihode Cetinskih prikaže nelegalnim. Riječ je o iznosu od 2 milijuna i 230 tisuća eura, milijun i 55 tisuća američkih dolara i 460 tisuća maraka koji je stečen darovnicama njihovih roditelja te velikim honorarima nekad popularnog pjevača Mirka Cetinskog.

Podsjetivši i na slučaj Končar, Cetinski je rekao: "Eto, gotov je hrvatski cirkus u vašem gradu, iako se maltretiranje i inkvizicija pravosuđa i DORH-a nastavlja u Puli, kod predmeta koji se već sedam godina istražuje i ispituje, a još nisu počeli sa sudskim djelovanjem."

Vinka Cetinski dodaje: "Ja sam vjerovala u ovaj sud. Dobro ste čuli da je to šikaniranje nas, ali mi je žao što su žrtve postali i porezni inspektori."

Tužilaštvo je najavilo žalbu na presudu zbog, kako kažu, "nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja". A od sutkinje Šarić doznajemo i to da troškovi sudskog postupka idu na teret proračunskih sredstava. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.