Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sunčano i svježe na riječkoj placi: mandarine su hit!

21.09.2017.

10:03

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na riječkoj placi je u osam sati bilo prohladno, ali sunčano. Prisjetili smo se kako je prije samo mjesec dana, u isto vrijeme, bilo vruće, sklanjali smo se u hlad, mahali lepezama i pili vode... Ovoga četvrtka hit su mandarine, nar i - aronija!

Skoro pa svima omiljena je narančasta mala voćka - mandarina. Stigla je iz Metkovića, ali i Brača na riječku placu. Cijena joj je 10 i 12 kuna po kili. Breskve su na akciji, 2 kile za 15 kuna. Grožđe drži cijenu od 10 kuna po kili, kao i kruška, a domaće i slatke jabuke možete kupiti po 8 kuna. Domaći nar također ima svoje mjesto na našoj placi, a cijena mu je 14 i 16 kuna. 

Od povrća ističu se paprike: roge po 8 kuna, babure 7 kuna, a ljute roge po 10 kuna. Mladi kupus, tikvica, mrkva i krastavac koštaju 10 kuna za kilu; mladi kelj 14 kuna, a cvjetača 20. Kroz razgovor smo otkrili da je svo povrće poskupjelo u zadnje vrijeme.

U smjeru ribarnice naići ćete na šumsko voće. Ima aronije, koju zovu i najzdravijom biljkom na svijetu, a ona košta 60 kuna po kili. Ako vam više odgovara - možete kupiti i mjericu aronije za 15 kuna. Kila borovnice i brusnice je 100 kuna.

Što se tiče tipičnih jesenskih namirnica, tu su hokaido i buternut tikva za 10 kuna po kili; dinje 8 kuna i šljive po 7 kuna.

Naš chef Kristian Kozmić danas je za obed radio paštu s lososom i vrganjima, a Ivi i Matei je uživo poklonio "četke", kako bi zapamtile da se gljive ne peru, nego malo - iščetkaju.

Poslušajte placu Matee Krmpotić i Ive Pavletić Crnić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.