Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sunger će dobiti novi znanstveni institut?

12.03.2023.

11:37

Autor: Nenad Lučić

Sunger, znanstveni institut

Sunger, znanstveni institut

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Zbog loše demografske situacije, mnogobrojne su mjesne škole na području Gorskog kotara odavno prazne i neiskorištene, a nakon procjene statičara takav će objekt u naselju Sunger Općina Mrkopalj morati srušiti. Međutim, spomenuta priča bi trebala imati sretan nastavak, jer se na lokaciji srušene, planira graditi nova zgrada, koju će, umjesto učenika, koristiti znanstvenici i studenti. 

Razmišljajući kako prostor stare mjesne škole u Sungeru uklopiti u suvremene ekološke trendove zelene tranzicije i digitalne transformacije, Općina Mrkopalj je partnera za kandidaturu takve projektne ideje na Nacionalni plan oporavka i otpornosti pronašla u Slavoniji, kaže općinski načelnik Josip Brozović.


Uz potporu prijatelja s Odjela za biologiju Veleučilišta u Osijeku, koji su godinama područje Sungera koristili za terensku nastavu, napravljen je plan te je prostor stare škole zamišljen kao Institut za održivi razvoj "BIOaza". Cilj projektne zamisli je povećati razinu znanja o stanju okoliša i klimatskim promjenama te sačuvati stanje prostora kroz programe održivog razvoja.


Uspješnom natječajnom kandidaturom učinjen je prvi i vrlo važan korak prema željenom projektnom cilju:

Za izradu projektno- tehničke dokumentacije imamo oko 173 eura prihvatljivih troškova. Nama je od tog iznosa bespovratno odobreno 90 posto ili 155 tisuća eura.

općinski načelnik Mrkoplja Josip Brozović

No već i prije izrade projektne dokumentacije, ideja o budućem institutu u malom goranskom mjestu zvuči zanimljivo jer je u objektu zamišljeno urediti laboratorije te organizirati znanstvene radionice za klimatologa i prirodoslovaca. Dio zamisli predviđa i uređenje šetnica predjelom Sungerski lug, gdje ima endemičnih biljaka. Ukratko, riječ je o projektu koji će Općini Mrkopalj donijeti neku novu razinu.


Proces pripreme projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole trajat će otprilike godinu dana, a cjelovita realizacija projekta biti privedena kraju za dvije do tri godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.