Hrvatski radio

Radio Rijeka

Divno! Na Cresu uređena i opremljena bolnica za bjeloglave supove

28.07.2022.

13:13

Autor: Vladimir Jurić

bjeloglavi sup u letu

bjeloglavi sup u letu

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Novouređena bolnica u Belom od iznimne je važnosti za pomoć mladim supovima koji tijekom prvih letova iz gnijezda padnu u more. Njihovo spašavanje i oporavak pridonosi opstanku bjeloglavih supova na Kvarneru, posljednje populacije tih zakonom strogo zaštićenih životinja u Hrvatskoj.

U sklopu projekta "Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli" uređene su unutrašnje i vanjske nastambe za intenzivnu skrb o supovima.


Nabavljena je i potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema čime će ozlijeđeni i bolesni supovi sada moći dobiti bržu i bolju prvu pomoć.  

Oporavilište u Belom bavi se prihvatom bjeloglavih supova koji se pronađu ozlijeđeni, bolesni, iscrpljeni ili otrovani, s ciljem njihova oporavka i povratka u prirodu. Oporavilište je primjer koliko sustavna suradnja državne i lokalne vlasti s lokalnim stanovništvom može doprinijeti očuvanju jedne strogo zaštićene životinjske vrste.

Sanja Jelačić - voditeljica Posredničkog tijela razine 2 u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U proširenje i uređenje uloženo je 900 tisuća kuna, a većina sredstava dobiveno je iz EU fondova. 


Uz župana Komadinu, otvaranju je prisustvovao i državni tajnik Ministarsva gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Mario Šiljeg. Poslušajte:

izjava Mario Šiljeg

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.