Hrvatski radio

Radio Rijeka

Superračunalo "Bura" među 500 najnaprednijih u svijetu

25.11.2015.

20:00

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Superračunalo Sveučilišta u Rijeci nedavno instalirano u zgradi sveučilišnih odjela na Trsatu prvi je put Hrvatsku uvrstilo na listu 500 najnaprednijih računalnih sustava u svijetu. Riječka "Bura" već je u službi znanstvenika, a uskoro bi je mogli koristiti i gospodarstvenici.

Na 440. mjestu ljestvice najnaprednijih računalnih sustava na svijetu smjestila se Bura. Superračunalo Sveučilišta u Rijeci bolje je i od onoga koje ima prestižni Cambridge. Prema riječima prorektora za informatizaciju Zlatana Cara, superračunalni sustav prvi će koristiti znanstvenik s Odjela za biotehnologiju koji se bavi razvojem lijekova, a uskoro će služiti i studentima Tehničkoga fakulteta.

Svakodnevno stižu i upiti iz industrije o korištenju Bure, a osim riječkoj akademskoj zajednici, superračunalo je na usluzi i ostalim istraživačima u Hrvatskoj. "Već imamo dobru suradnju sa sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a razgovaramo i s predstavnicima zadarskoga", kaže Car. Očekuje se da bi gospodarstvenici superračunalo mogli početi koristiti u sljedećih nekoliko mjeseci, kada se riješi sva pravna procedura.

Superračunalo vrijedno oko 44 milijuna kuna nabavljeno je europskim novcem u okviru velikoga opremanja laboratorija u Kampusu znanstvenom opremom. Instalacijom i puštanjem Bure u pogon dovršena je prva faza projekta za koji je Sveučilište u Rijeci iz fondova Europske unije povuklo više od 180 milijuna kuna. Slijedi petogodišnje dokazivanje da se nabavljena oprema zaista i koristi na pravi način.

Poslušajte što prorektor Zlatan Car kaže o trenutnim korisnicima vrijednoga riječkog superračunala:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.