Hrvatski radio

Radio Rijeka

Suradnje: Pečuh EPK 2010. - Rijeka EPK 2020.

23.11.2016.

15:27

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka i Pečuh u Mađarskoj imaju mnogo dodirnih točaka. Pečuh je bio EPK 2010., Rijeka će biti 2020. Bogata kulturna suradnja. Hrvatski slikar Zlatko Prica rođen je u Pečuhu, a umro kraj Rijeke, u Opatiji. Ali, postoje i konkretni prijedlozi buduće suradnje. O svemu pomalo:

Bogata je i raznovrsna suradnja Nacionalnog kazališta u Pečuhu i riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Projektant riječkog željezničkog kolodvora projektirao je i kolodvor u tom mađarskom gradu.

Veliki hrvatski slikar Zlatko Prica rođen je u Pečuhu 1916. godine i umro u Opatiji 2003. Njegovu retrospektivnu izložbu mogli su ovoga ljeta vidjeti Riječani, a sada je ona u poznatoj Pecsi galeriji. Povodom stote godišnjice njegova rođenja izloženo je, u organizaciji naklade Zlatko i Vesna Prica, 35 slika i 20 grafika. Upraviteljica Zaklade Marica Jelenić provela nas je prostorom i slikama uoči otvorenja te izložbe.

Rijeka i Pečuh imaju mnogo zajedničkog i tu suradnju treba nastavljati i proširivati, naglasila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga i predložila susret mađarske manjine koja živi u Rijeci s hrvatskom koja živi u Pečuhu i ostalim dijelovima mađarske Baranje. Istaknula je i da je potpisan sporazum između Pečuha i Rijeke o suradnji na pripremi projekta Europske prijestolnice kulture 2020.

Poslušajte razgovor s konzulicom Haluga, upraviteljicom Jelenić, a pogledajte i snimku o tome kako se Pečuh pripremio za EPK 2010.:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.