Hrvatski radio

Radio Rijeka

Suradnjom do bolje dječje kardiokirurgije

05.11.2013.

13:41

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klinički bolnički centar Rijeka već petnaestak godina surađuje s talijanskim dječjim kardiokirurgom Brunom Murziem iz bolnice u Massi. Do sada je operirao pedesetak malih pacijenata, samo tijekom trenutnog boravka četvero djece.

Profesor Bruno Murzi, jedan od vodećih svjetskih kardiokirurga, dolazi iz Italije u Rijeku redovito da bi besplatno operirao djecu sa srčanim greškama u dobi do pete godine, te učio riječke liječnike dječjoj kardiokirurgiji. Dio do sada liječene djece operirao je u Italiji, a dio u Riječkoj bolnici i to besplatno, čime je hrvatsko zdravstvo uštedjelo više od tri milijuna eura.  

Kardiolog koji godišnje operira dvjestotinjak djece, osim što pomaže malim pacijentima sa srčanom greškom educira naše pedijatre, kardiokirurge i anesteziologe u zahvatima koje u Hrvatskoj nitko ne obavlja. Ponekad je riječ o novorođenčadi kojoj operacija spašava život.

Da sve ne bi ostalo na pukom voluntarizmu i entuzijazmu riječkom KBC-u bi trebali pomoći Primorsko-goranska županija i riječka gradska uprava, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci. Poslušajte o čemu je još bilo riječi na druženju s novinarima:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.