Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sušačka akcija za zeleni Sušak: građani žele vratiti Sušaku stari sjaj

23.10.2019.

11:09

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Grupa građana Sušačka akcija poziva sve zainteresirane građane da se u sklopu prve akcije "Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku I." uključe u akcije sadnje bilja i čišćenja okoliša, danas od 10 sati.

Budući da Sušak 23. listopada 2019. slavi stogodišnjicu od proglašenja gradom, nizom akcija čišćenja i ozelenjavanja zapuštenih površina, u okviru projekta "Zeleni Sušak - Hommage Josipu Kulfaneku", grupa građana Sušačka akcija obilježava ovaj datum kako bi svoj stoti rođendan Sušak dočekao u novom, osvježenom ruhu. Program Zeleni Sušak realizira se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 - Europske prijestolnica kulture.

Grupa građana Sušačka akcija poziva sve zainteresirane građane da se uključe u akcije sadnje bilja i čišćenja okoliša. Sadnju biljaka kojom će oživjeti centar Sušaka u sklopu prve akcije "Zeleni Sušak" grupa građana Sušačka akcija organizira na trgu između Građevinske škole, Graditeljske škole za industriju i obrt te OŠ Centar danas u 10 sati.

Drugu akciju čišćenja okoliša u krugu OŠ Vladimir Gortan građani Sušačke akcije organiziraju u petak, 25. listopada u 10 sati, a akciju sadnje stabala i grmova u subotu, 26. listopada u 10 sati.

"Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku" dio je je većeg projekta "U susret stogodišnjici Sušaka" koji je pokrenula Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a poseban interes građana i inspiracija za projekt "Zeleni Sušak" bio je rad Josipa Kulfaneka, legende sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva i čovjeka koji je ozelenio najveći dio Sušaka. Grupa građana okupljena oko inicijative Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku povezana je entuzijazmom i idejama o revitalizaciji Sušaka, posebice onih dijelova koji su već predugo zapušteni.

U akciji "Zeleni Sušak" učenici Građevinske i Škole za primijenjenu umjetnost zajedno s osnovcima iz škole Centar sade stablo tise i mediteransko grmlje, rekla je voditeljica inicijative Danijela Samaržija - poslušajte:

Danijela Samaržija o akciji "Zeleni Sušak", pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.