Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sušački gimnazijalci u projektu STRET - praktično učenje za život

13.04.2018.

10:01

Autor: Boris Kanazir

Foto: STRET Hrvatska / Facebook

Foto: STRET Hrvatska / Facebook

Foto: - / -

Što je socijalno poduzetništvo? Što je socijalno poduzeće i na koji način velike i moćne tvrtke doprinose zajednici? To su samo neka od pitanja na koje odgovore pronalaze učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, sudjelujući u međunarodnom Erasmus+ projektu STRET s Litvancima i Makedoncima.

Osam učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu "Poduzetništvo" i njihove nastavnice Ljubica Božić i Sanja Padavić nedavno su, u okviru dvogodišnjeg projekta STRET (u prijevodu s engleskog jezika - učenici danas, odgovorni poduzetnici sutra) boravili u Litvi. Bavili su se, kao i na dosadašnjim susretima u Bruxellesu i Rijeci, promišljanjem poduzetništva, različitih profila tvrtki i njihovu utjecaju na društvo u kojem rade.

Sudionici projekta iz Makedonije, Litve i Hrvatske zajedno su ovog puta osmišljavali cjelovitu kampanju za fotonatječaj koji se trenutno provodi u svim trima zemljama. Bilo je teško, kaže učenica trećeg razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije Lucija Bistrović, ali i vrlo zabavno i korisno. "Sami smo morali odrediti pravila fotonatjecanja, članove žirija i drugo. Nikada nismo radili ništa slično, ali treneri su nam sve objasnili i mislim da smo napravili dobar posao", govori Lucija.

Poziva sve riječke srednjoškolce da se uključe u fotonatječaj, koji je otvoren do 19. travnja. Očekuju se fotografije koje na neki način prikazuju ljubav, filantropiju, neki čin dobrote. "Fotografije moraju biti vedre, optimistične, ne želimo ništa tmurno", kaže Lucija. Dodaje da nije važno ni jesu li napravljene fotoaparatom ili mobitelom, samo da budu kvalitetne. Najbolja fotografkinja ili fotograf za nagradu će dobiti polaroidni fotoaparat. Sve detalje fotonatječaja i detalje projekta možete pronaći na internetskoj stranici projekta STRET.

Rad na ovakvom projektu, koji se nakon gotovo dvije godine bliži završetku, učenicima daje niz znanja i vještina koja inače ne mogu steći u redovitoj nastavi, kaže nastavnica engleskog i španjolskog jezika Sanja Padavić. "Nema gradiva, nema ocjena, nema ispitivanja, nego sve leži na individualnom potencijalu svakog učenika koji ima priliku zasjati", govori Padavić. Riječki srednjoškolci nakon fotonatječaja idu početkom svibnja u Makedoniju, gdje će projekt STRET i završiti, a sve njihove aktivnosti možete pratiti i na Facebooku STRET HrvatskaPoslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.