Hrvatski radio

Radio Rijeka

Susret na granici: raduje što na čabarskom području nema žilet-žice

01.07.2016.

16:37

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Točno tri godine Hrvatska je u Europskoj uniji. Na današnji se dan svake godine sastaju predstavnici lokalne vlasti, policije i udruga s čabarskoga područja te iz susjednoga dijela Slovenije. Njihova je suradnja odlična i posebno ih veseli što na tome području nema ni žičane ograde.

Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji granični prijelaz Prezid - Babno Polje u Gorskome kotaru mjesto je gdje se na današnji datum tradicionalno susreću čelnici Grada Čabra i slovenske Općine Loška Dolina. Nekad su takva druženja organizirana potkraj godine, a na ovom današnjem sudjelovali su i predstavnici niza udruga i institucija te gospodarstvenici s obije strane granice.

Tradicionalni srpanjski susret potvrđuje cjelogodišnju suradnju sa slovenskim susjedima, rekao je gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel. Najviše surađuju udruge, primjerice lovci i vatrogasci. Dvije strane trenutno pripremaju zajednički prekogranični projekt za prijavu na fondove EU koji će poboljšati sustav zaštite i spašavanja.

"Grad Čabar planira kupiti jedno vozilo, a sa slovenske je strane predviđena obnova vatrogasnog doma u naselju Babno Polje te također kupnja jednog vozila", kaže Rajšel. I zato suradnju treba njegovati i ovakvim susretima, potvrđuje župan slovenske Opčine Loška Dolina Janez Komidar. Smatra da su najveće bogatstvo stanovnici pograničnoga područja.

Komidara posebno raduje što duž granice na čabarskom području nikada nije postavljena žilet-žica. "To je i više nego odlično i bio sam jako sretan kad su me obavjestili da između Prezida i Babnog Polja neće biti žičane ograde", kaže župan Loške Doline. Bez žice i drugih ograda suradnja uz granicu bit će sve bolja, smatraju sudionici današnjega susreta. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.