Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šustar: ESI nisu upitne, Butković: Bez ceste D403 nema Zagrebačke obale

30.04.2016.

14:16

Autor: Damir Pijaca, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi stari predsjednik riječke gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice je Lucijan Vukelić. Tako je odlučila izborna skupština na kojoj su bila i dvojica ministara - znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te pomorstva prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Akademski i školski sport na velikom su dobitku imenovanjem proslavljene skijašice Janice Kostelić pomoćnicom ministra za sport, smatra Predrag Šustar. "Janica je okrenuta prema mladima i nevjerojatno je dobro umrežena sa svojim međunarodnim kolegama. Već sam dobio niz pozitivnih poruka iz Europe zbog toga imenovanja. Kada ojačamno školski i akademski sport, razvijat će se i vrhunski sport", rekao je Šustar. 

Ministra Predraga Šustara novinari su upitali da komentira probleme s financiranjem Europskih sveučilišnih igara, odnosno nastupa hrvatskih studenata sportaša. "Problema nije ni bilo. U pripremi uvijek ima takvih situacija, ali imamo i dovoljno vremena da sve posložimo", rekao je Šustar. Dodaje kako je njegovo ministarstvo osiguralo dogovorenih 10 milijuna kuna za nastup hrvatskih sportaša na igrama kojima će u srpnju ove godine domaćini biti Rijeka i Zagreb.

Šustar je još jednom pozvao hrvatska sveučilišta da, prema uzoru na europska, također novčano pomognu svojim studentima sportašima kako bi mogli nastupiti. Najavio je i da će se u ponedjeljak sastati svih koji sudjeluju u organizaciji Europskih sveučilišnih igara. Više od 5500 studnata iz cijele Europe bit će naš doprinos međunarodnom sportu i odlična promocija Hrvatske, kaže ministar Šustar.

O napretku radova i budućnosti novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali riječke luke govorio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Moramo doći do koncesionara, to ćemo napraviti javnim natječajem. Ima zainteresiranih, što je dobro, ali Zagrebačke obale nema bez ceste D403", kaže Butković. Ta je cesta, objašnjava, vrlo skupa, 700-800 milijuna kuna.

Još se rješavaju imovinskopravni odnosi i u tijeku su razgovori sa Svjetskom bankom, koja financira i Zagrebačku obalu, pa joj je u interesu i izgradnja ceste D403. Krediti moraju biti povoljni, a rješenje Butković očekuje uskoro. O konkretnim rokovima se, kaže, još ne može govoriti. Poslušajte izjave Predraga Šustara i Olega Butkovića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.