Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sustavni rad na razvoju zdravstvenog turizma

21.07.2013.

13:43

Autor: Jelena Butković / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetsko tržište zdravstvenog turizma raste do 25% godišnje, pa i Hrvatska Strategijom razvoja turizma pokušava pronaći svoje mjesto u toj cjelogodišnjoj gospodarskoj aktivnosti. Na riječkom sveučilišti pokrenut je i interdisciplinarni studij Zdravstveni turizam.

Zdravstveni turizam moglo bi se definirati kao skup svih usluga i aktivnosti koje se tiču zdravlja, od wellnessa i spa tretmana, preko stručnog i kontroliranog liječenja prirodnim ljekovitim tvarima, pa sve do jednostavnijih i složenijih usluga s područja stomatologije, ortopedije, plastične kirurgije i slično.

Nakon godina priprema, opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prošle je godine pokrenuo i poslijediplomski specijalistički studij zdravstvenog turizma s vrlo uspješnim polaznicima. Voditeljica studija Milena Peršić hvali polaznike: kojih ima iz hotela, agencija, medija i vrlo su uspješna grupa. Neki od njih su tijekom studija našli i posao u zdravstvenom turizmu.

Kao i u ostalim vidovima turizma, i na ovome treba sustavno raditi. Ove smo godine iznenađeni manjim brojem gostiju, pa hotelijeri i agencije u zadnji čas nude aranžmane po znatno nižim cijenama, što, smatraju stručnjaci, nije dobro rješenje. Ponudu zdravstvenog turizma treba dobro osmisliti, pa tek onda ponuditi tržištu, a stručnjaci na tom području svakako će dati svoj doprinos i time omogućiti zapošljavanje novih djelatnika.

Poslušajte što je o tradiciji i budućnosti zdravstvenog turizma doznala Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.