Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sutra novo ročište o pritvoru za šestoricu uhićenih direktora

23.04.2019.

12:30

Autor: Neva Funčić

Gianni Rossanda, jedan od uhićenih u akciji Uljanik, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Gianni Rossanda, jedan od uhićenih u akciji Uljanik, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Na Županijskom sudu u Rijeci sutra se očekuje ponovna odluka suca istrage o pritvoru za šestoricu uhićenih u aferi Uljanik. Nakon što je prethodno rješenje o pritvoru prošlog tjedna ukinuto, novo je ročište sazvano za srijedu, 24. travnja, u 11 sati.

Rješenje o određivanju istražnog zatvora zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke je ukinuto prošlog tjedna nakon žalbe odvjetnika okrivljenika, a sva šestorica ostat će u istražnom zatvoru do nove odluke, potvrdio je sudac Zoran Sršen, glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je kako na sutrašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu oko mogućeg stečaja Uljanika postoje samo dvije opcije - ili će sudac donijeti odluku o stečaju, ili će dobiti čvrsta jamstva da postoji rješenje za Uljanik te ponovno odgoditi ročište. Naglasio je da nedavni dolazak kineskog premijera s gospodarstvenicima te njihov mogući interes za preuzimanje Uljanika nije dovoljan razlog da se ročište odgodi. (Hina)

Sudac istrage novo je ročište sazvao za 24. travnja na kojem će se ponovno odlučivati o prijedlogu državnog odvjetnika o određivanju istražnog zatvora. Prethodno rješenje suca istrage je ukinuto zbog nedostataka razloga o odlučnim činjenicama koje se odnose na mjeru istražnog zatvora, rekao je Sršen.

Podsjetimo, od kraja ožujka u pritvoru bivši predsjednik i članovi uprave Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, dok se još osam okrivljenika brani sa slobode.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci 29. ožujka donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četrnaestorice okrivljenika i jedne tvrtke, Uljanik plovidbe. Svi oni terete se za zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru od 1,2 milijarde kuna u tvrtkama Uljanik i 3. maj. Kažnjiva djela počinjena su od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna. Poslušajte:

Afera Uljanik: novo ročište o pritvoru, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.