Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sutra odluka radnika TIBO-a: nastavak rada ili štrajk

22.07.2015.

14:28

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanje u tvornici brodske opreme TIBO izuzetno je loše. Tvrtka se nalazi u situaciji da se ili radi bez plaće i zadrži posao i kupce, ili da se nastavi jučer prekinuti štrajk.

"Mi nemamo protiv koga štrajkati jer se vlasnik, Vlada Republike Hrvatske, očito odrekla svog poduzeća", rekao je nakon skupa radnika i uprave predsjednik sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić. Sindikatima su ostali radnici koji moraju živjeti, a s druge strane pokušaj zadržavanja kupaca koji su jedina garancija opstanka tvrtke, rekao je Bulić.

Ključ svega je plaća. Ako ne dođe u sljedećih petnaestak dana, sve ostalo pada u vodu i mislim da je onda kraj svemu, kaže predsjednik SIKD-a. Da treba pronaći način da se zadrži najveći kupac, Uljanik Grupa, smatra i predsjednik uprave TIBO-a Matko Pekić. "Ostavljeni smo da se brinemo sami o sebi i poslovi koje imamo jedina su nada za naš opstanak", rekao je Pekić i dodao da tvornica ima budućnost samo dok radi. 

U otprilike godinu dana TIBO je ugovorio gotovo 15 milijuna kuna vrijedne poslove. Prema informacijama iz DUUDI-ja i CERP-a uskoro će biti dovršena dokapitalizacije tvrtke nekretninom što će omogućiti aranžmane s bankama. Radnici će anketom odlučiti što žele dalje, kaže povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u TIBO-u Željko BilićHoće li pokrenuti novi štrajk ili raditi bez plaće kako bi sačuvali kupce, znat će se sutra. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.