Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sutra završava Vrisak: U tjedan dana 50 susreta sa 150 autorica i autora!

20.05.2018.

19:33

Autor: Matea Krmpotić

Foto: FB događaj

Foto: FB događaj

Foto: - / -

U Rijeci sutra završava međunarodni festival autora i sajam knjiga Vrisak. Organiziran u vise od 50 susreta publike sa 150 autora i autorica, ovaj festival iz godine u godinu nastavlja oživljavati književnu scenu.

Koncipiran u nekoliko programskih cjelina, uz zabavni, glazbeni te program za djecu, Vrisak se bavi pjesništvom i publicistikom, ali i nastavlja suradnju s EPK Rijeka 2020.

Zanimljiv susret se dogodio na jednom od Vriskovih događanja, a to je"EPK na Vrisku" gdje su se našli autori koji sudjeluju u projektu Lungo mare odnosno Autorske bure. Riječ je o petnaest autora i autorica koji su na zadanim rezidencijama dobili zadatak da napišu kratku priču za koju će ih inspirirati ljepote i posebnosti kraja u kojemu borave. Sastali su se Dorta JagićRobert Perišić, Tea Tulić i Enver Krivac. Razgovor je moderirala spisateljica Željka Horvat Čeč.

Na Vrisku je gostovao povjesničar i književnik Neal Ascherson, autor Crnog mora. Predstavila se i knjiga njemačkoga povjesničara Normana OhleraPotpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu.

Večeras se održava program "Čemu pjesnici u oskudno doba", u 19 sati u Caffe baru Dnevni boravak, a sudjeluju Dražen CuculićVerena Tibljaš i Kim Cuculić. U 20 sati, u Ex librisu, održat će se program "U fokusu" na kojemu sudjeluju Dejan Atanacković i Vojo Šiljak. Sutra autorice i autori čitaju na Malom Lošinju, ali i u Rijeci gdje će svoj roman Troslojne posteljine predstaviti Dunja Matić Benčić.

Marina Šur Puhlovski dobitnica je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. U sklopu Vriska, izdavačka kuća VBZ, na svečanoj je dodjeli, u riječkoj Guvernerovoj palači, predstavila finaliste, a potom i pobjednicu. Autorica je nagrađena novčanom nagradom u iznosu od 100.000 kuna, a roman naziva Divljakuša Marine Šur Puhlovski neće biti predstavljena samo u Hrvatskoj, već i na međunarodnoj sceni.

Uz jak pjesnički program, posebna se pozornost posvetila domaćim i stranim publicističkim knjigama. Riječka je publika prisustvovala i predstavljanju dvaju svjetskih povijesnih bestselera.

Nema sumnje da Vrisak iz godine u godinu opravdava svoju popularnost, a autorice i autori te svi ljubitelji književnosti zahvalni su na održavanju i ouživljavanju književne scene.

Poslušajte prilog Matee Krmpotić:

Marina Šur Puhlovski (Foto: Pixsell)

Marina Šur Puhlovski (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.