Hrvatski radio

Radio Rijeka

Suzbijanje potkornjaka: osim šumara, za obnovu se pobrinula i sama priroda

08.10.2017.

12:38

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ujesen u Gorskome kotaru jenjava vegetacija, a time i najintenzivnije šumarske aktivnosti suzbijanja prekomjernog širenja štetnika smrekovog potkornjaka. Kampanja je pokrenuta prije godinu dana, a u njoj su na terenu sudjelovali i šumari iz drugih dijelova Hrvatske te privatni kooperanti.

Smjernice naredbe Ministarstva poljoprivrede i Akcijskog plana suzbijanja potkornjaka, na državnim se površinama ostvaruju željenom dinamikom, ističe voditelj Uprave Hrvatskih šuma u Delnicama Denis Štimac"Mi smo tijekom ove intenzivne jednogodišnje kampanje posjekli gotovo 200 tisuća kubika potkornjakom zaraženih stabala. To je otprilike 10 posto od ukupne zalihe smreke kojom gospodari Uprava Hrvatskih šuma – Podružnica Delnice", kaže Štimac.

Dodaje da je četrdesetak tisuća kubika potkornjakom zahvaćene smreke za sječu je doznačeno u privatnim šumama, a sve sječom zahvaćene površine intenzivno se pošumljavaju. "Samo tijekom ove godine u šumske ćemo sastojine unijeti oko 200 tisuća komada sadnica. Međutim, za šume u kojima smo izvodili radove na suzbijanju potkornjaka, mogu reći kako su toliko biološki jake da bi i sama priroda mogla 'odraditi' dosta posla na obnovi. Naime, ta su prirodna pomlađenja već ponegdje i vidljiva", naglašava. 

Posao se, osim u državnim, po planu odvija i u privatnim šumama, zaključuje Štimac, no zanima nas što je sa zaštićenim područjem Nacionalnog parka Risnjak? "Mi smo dosad ostvarili jedan vrlo simboličan oblik suradnje te tamo za sječu doznačili samo dvadesetak stabala, odnosno osamdesetak kubika drvne mase. Potkornjak ne poznaje granice, pitanje onih između državnih i privatnih šuma smo riješili, ali ostaje neriješen potkornjak u nacionalnom parku. Tamo bismo mogli neprekidno imati izvor potencijalnog napada", upozorava naš sugovornik. 

Potkornjakom zahvaćena stabla nastojalo se posjeći prije nastanka većih oštećenja kako bi se, zaključuje Štimac, omogućila njihova iskoristivost u industrijskoj preradi drva. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.