Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sv. Nikola čuva djecu i pomorce... i Kraljevicu

06.12.2015.

08:48

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spomendan je sv. Nikoli, zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta te mnogih gradova i mjesta širom svijeta. Među njima je i Kraljevica u kojoj je danas posebno svečano.

Dan je Općine Kraljevica. Mikuljinu svečano slave u svetištu sv. Nikole u Kraljevici, najstarijem i jedinom u Hrvatskom primorju kojega je Papa Pio VI. 29. studenog 1795. godine obdario povlasticom potpunog oprosta grijeha onima koji ga pohode na dan sv. Nikole. Prijepodne je održana svečana procesija i koncelebrirano misno slavlje, a misa će biti slavljena i u 17 sati.

Sv. Nikola je rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Bio je biskup u Miri, pomažući nevoljnima, šireći vjeru, boreći se protiv nepravde. Prema narodnom vjerovanju, činio je čudesa: smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara; blagoslovom ozdravlja i zato je zaštitnik djece. Umro je 6. prosinca 327. i u Miri se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Tradicija da sv. Nikola 6. prosinca daruje djecu korijene ima u legedni koja kaže: U blizini Nikoline roditeljske kuće, živio je čovjek koji je izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri u dobi za udaju, ali im nije mogao dati miraz i stoga je odlučio trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri da bi zaradio. One su se molile Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola nekako je doznao za to, uzeo vrećicu punu zlatnika, umotao je u platno i noću, potajno, ubacio zlatnike kroz prozor nevoljnog susjeda.

I tako bješe dvaput, dvije sestre su se sretno udale. Što se treće tiče, priča ima dva kraja. Prvi kaže da je treći put otac dočekao Nikolu u zasjedi i doznavši tko je donator razglasio je tu cijest po cijelom mjestu. Drugi kraj priče pripovijeda da je Nikola na vrijeme shvatio da ga otac djevojaka čeka, pa je zlatnike ubacio kroz dimnjak, a oni su upali u čarape koje su se sušile na ognjištu. Zvuči poznato?

U povodu blagdana sv. Nikole Apostolat mora Riječke nadbiskupije jučer je okupio 24. procesiju od zgrade Lučke uprave na Rivi do kapucinske crkve Gospe Lurdske. Danas se slavi u Kostreni, Voloskom i u Rijeci u crkvi sv. Nikole biskupa na Krnjevu. Sutra će u 9 sati početi molitva za poginule pomorce Jadrolinije u Domovinskom ratu, a nakon molitve isplovit će brod s predstavnicima Apostolata mora Riječke nadbiskupije, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te spuštanjem vijenca u more u počast svim stradalima i nestalima na moru. 

U okviru programa Adventa u Rijeci doček sv. Nikole, s prigodnim programom uz podjelu darova, bit će u 18 sati na Klizalištu Morska pahuljica, na Gatu Karoline Riječke. Sv. Nikola bit će i na Božićnoj bajci na 4. katu Tower Centra Rijeka od 17 do 19 sati. Kazalište Šareni svijet izvodi predstavu "Doček sv. Nikole", ulaz je slobodan, a bit će i slatkiša za najmlađe. Sve Nikole i Nikoline danas će u Toweru besplatno klizati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.