Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sv. Patrick: Rijeka se pridružila irskoj inicijativi "Global Greening"

17.03.2017.

10:35

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu irskog nacionalnog blagdana sv. Patricka, tri hrvatska grada stat će uz bok svjetskim znamenitostima: Empire State Bulidingu u New Yorku, London Eyeu u Ujedinjenom kraljevstvu, rimskom Koloseumu u Italiji, Dvorcu Matsue u Japanu i Kineskom zidu. Svi će, prigodno, postati - zeleni!

Veleposlanstvo Irske u RH, u suradnji s hrvatskim gradovima Zagrebom i Pulom, ponovo će sudjelovati u godišnjoj inicijativi "Global Greening" te obilježiti Dan sv. Patrika. Danas im se prvi put pridružuje i Rijeka koja je, uz irski grad Galway, 2020. godine europska prijestolnica kulture.

U noći sv. Patrika sve gradske fontane u Zagrebu večeras će biti "obojane" zelenom svjetlošću. Pula će zazeleniti Uljanikove dizalice, a u Rijeci će zeleno svjetlo obasjati Trsatsku Gradinu i kranove na Molo longu.

U 19. stoljeću Trsatsku gradinu je kupio irac Laval Nugent, austrijski feldmaršal koi je ženidbom s plemkinjom Giovannom Riario Sforza ušao u drevnu obitelj Sforza. Sforze su bile u rodbinskoj vezi s Frankopanima, što je značajno utjecalo na Nugentovu opsjednutost poviješću i arheologijom. Godine 1820. godine kupio je stari frankopanski grad Bosiljevo te se intimno vezao za Hrvatsku, a 27. veljače 1822. godine postao je riječki patricij te kupio Trsatsku gradinu koju je pretvorio u muzej, kasnije u mauzolej za sebe i suprugu.

Više informacije o 8. "Global Greening" inicijativi možete pronaći ovdje na internetskoj straniciPriopćenja Veleposlanstva Irske u RH, uz "Global Greening", dostupna su u nastavku na engleskom i hrvatskom jeziku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.