Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svaki deseti hrvatski obrtnik u Primorsko-goranskoj županiji

19.10.2015.

17:03

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija je po broju obrtnika na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj, što pokazuje vitalnost ovdašnjih ljudi koji su se u tranzicijsko doba okrenuli otvaranju vlastitih obrta, rekao je primorsko-goranski župan u emisiji Županijska pitanja Radio Rijeke.

U Primorsko-goranskoj županiji sada je oko osam i pol tisuća obrta. To je 10 posto od ukupnog broja hrvatskih obrtnika, a poznato je kako naša županija sa svojim stanovništvom čini tek sedam posto hrvatskoga stanovništva, rekao je župan Zlatko Komadina.

Prema broju obrta u Hrvatskoj na prvom je mjestu Zagreb, a na drugom Splitsko-dalmatinska županija, no u toj županiji živi 460 tisuća ljudi. Ako govorimo o broju zaposlenih, treba znati da obično na jednog obrtnika ide još jedan zaposleni, pa možemo reći da obrtništvo u Primorsko-goranskoj županiji zapošljava između 15 i 17 tisuća ljudi.

Malo i srednje poduzetništvo je snažna poluga razvoja gospodarstva, pa nije čudno da Primorsko-goranska županija, uz Grad Zagreb i Istarsku županiju, više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega dobiva. No, normalno bi bilo da je taj omjer obrnut - da samo tri županije više dobivaju nego što uplaćuju u državni proračun, rekao je u programu Radio Rijeke župan Komadina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.