Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svaki treći zapovjednik svjetske flote LNG brodova dolazi iz Hrvatske

29.06.2017.

13:32

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Pomorskom fakultetu u Rijeci je u suradnji s bivšim studentima, danas zapovjednicima na LNG brodovima, održan stručni skup o novostima u LNG tehnologiji i pomorskoj industriji. Brodovi za prijevoz ukapljenog plina su u tehnološkom vrhu svjetskog pomorstva.

"To su brodovi na koje novosti u pomorstvu prve dolaze", istaknuo je zapovjednik na brodarskoj kompaniji PRONAV Donatan Balog. "Mi implementiramo sve najnovije trendove što se tiče sigurnosti, operative i sigurnosne zaštite", kaže kapetan Balog i ističe da takvi brodovi traže visokoobrazovane kvalitetne pomorce.

"Zahtjevi su visoki. Riječki Pomorski fakultet je s više svjetskih kompanija potpisao ugovor o selekciji najboljih studenata, što se odmah pozitivno odrazilo na kvalitetu kadra kod nas na brodu", dodaje Balog. Ponosno ističe da hrvatski pomorci čine od 25 do 30 posto zapovjednog kadra u svjetskoj floti LNG brodova.

Trenutno svjetskim morima plovi oko 500 LNG brodova, a svaki treći zapovjednik dolazi iz Hrvatske. "Mi to osjetimo kad se mimoilazimo s drugim brodovima u Suezu ili u Kataru, često se čuje hrvatski, svako toliko se čuje "Ćo!", priča kapetan Balog koji će na iduću plovidbu u srpnju iz Livorna.

Darijan Turk koji plovi na brodovima kompanije "Shell" na Kvarneru je još samo tjedan dana, a onda leti na ukrcaj u Dubai. "Brod tamo iskrcava plin, na terminalu sličnom kao onaj što će se graditi u Omišlju. Brod je u čarteru, i plovi od Katara, Nigerije ili Australije, gdje su ukrcaji, najviše za Japan ili za Europu. LNG brodovi su dugački oko 300 metara, kapaciteta od sto do stosedamdeset tisuća kubika. Ukrcaj i iskrcaj broda traju oko 30 sati i procedura je potpuno uređena. No LNG je živi teret - u tankovima je na - 160 stupnjeva Celzija, što znači da isparavanja treba stalno pratiti. Višak se izgori u stroju, ili ponovno ukaplje u tankove, ovisno o vrsti broda", priča Turk.

Docent na Sveučilištu u Zadru, predstojnik Brodostrojarskog odsjeka dr. Josip Orović iza sebe ima iskustvo plovidbe na LNG brodu. "Plovio sam s kapetanom Balogom i svim svojim studentima preporučujem takvo iskustvo. Strojarnice su zahtjevnije, ali naši su fakulteti opremljeni simulatorima koji omogućuju učenje u situacijama vrlo sličnim onima na brodu. Studenti su sve više zainteresirani, a strojari su vrlo traženi", kaže docent Orović.

Prodekan za usavršavanje i razvoj riječkog Pomorskog fakulteta dr. Vlado Frančić dodaje i da su stručnjaci iz pomorske privrede izuzetno zainteresirani za novosti u tehnologiji transporta ukapljenog plina, pa su ovakve razmjene iskustava dragocjene. "U stalnoj edukaciji koristimo dobre odnose i znanja naših bivših studenata, sada vrhunskih zapovjednika na LNG brodovima", istaknuo je dr. Frančić.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.