Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je zlostavljana jedna žena

25.11.2015.

13:32

Autor: Larissa Smokvina, Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim su povodom, riječki Centar za participaciju žena u društvenom životu, te Udruga PaRiter i SOS telefon Grad Rijeka, različitim aktivnostima na Korzu upozorili na nasilje nad ženama, ali i u obitelji.

Na informativnom štandu na Jadranskom trgu dijeljeni su edukativni letci, dok je ispred Gradske ure održan polusatni tihi prosvjed s kojeg je poručeno NE nasilju nad ženama i u obitelji. Edukativne letke i plave papirnate šljive s porukama "Šljiva u ruci, a ne ispod oka!" te "Budi superheroj i prijavi šljivu" dijelili su u Opatiji policijski djelatnici i članovi opatijskog Društva Naša djeca. Na taj su način obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Istim povodom, riječki su policajci posjetili Udrugu gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i održali interaktivnu radionicu na temu nasilja nad ženama i u obitelji, uvažavajući komunikacijske poteškoće s kojima se u takvim situacijama susreću gluhe i nagluhe osobe. Prema podacima riječkog Centra za participaciju žena u društvenom životu, posljednjih nekoliko godina na području Primorsko-goranske županije prijavljuje se od 500 do tisuću slučajeva zlostavljanja žena, a kako kaže predsjednica Antonija Pintar, barem deset puta više slučajeva nasilja ostaje neprijavljeno.

U Republici Hrvatskoj svakih je 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena, a svakih 14 dana jedna bude ubijena. Po podacima Ujedinjenih naroda, više od polovine žena umrlih nasilnom smrću, žrtve su vlastitih partnera. Neki oblik nasilja doživjelo je više od 13 milijuna žena u zemljama Europske unije. Sudionici riječkog tihog prosvjeda pozvali su na hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja o čemu možete potpisati peticiju ovdje. Hrvatska, jedina u regiji, konvenciju još nije ratificirala iako se godišnje prijavi oko 20 tisuća slučajeva nasilja u obitelji, i još gore - u posljednjih šest godina nasilni partneri su u Hrvatskoj ubili više od 300 žena. 

Poslušajte razgovor s dopredsjednicom udruge Pariter Doris Kramarić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.