Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svakih 17 sekundi u svijetu jedan novi slučaj zaraze HIV-om

01.12.2017.

10:18

Autor: Saša Vuksan, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svakih 17 sekundi jedna se osoba u svijetu zarazi HIV-om, a od početka epidemije umrlo je 35 milijuna ljudi, podaci su Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS objavljeni u povodu Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a koji se već gotovo tri desetljeća obilježava 1. prosinca.

Riječka Udruga Hepatos i Nastavi zavod za javno zdravstvo PGŽ u Rijeci održali su tribinu "Pričajmo o HIV-u, AIDS-u i hepatitisima".

Djelatnici i volonteri udruge Terra dijele letke i kondome po Rijeci, a održan je i poseban program u prostoru Udruge, adresa je Uski prolaz 11. Uz podršku grada Rijeke, Terra već 17 godina radi na smanjenju štete i prevenciji zaraze HIV-om te hepatittisom B i C. Zato je pokrenut program zamjene šprica i igala te osnovan prvi drop-in centar u Hrvatskoj, odnosno dnevni borvak za ovisnike o drogama.

Posljednjih pet godina u Hrvatskoj se prosječno bilježi oko 95 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om godišnje, što Hrvatsku, sa stopom od 22 zaražena na milijun stanovnika, svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om.

UNAIDS donosi pet ključnih brojeva kada je posrijedi zaraza HIV-om, virusom humane imunodeficijencije,  i obolijevanje od AIDS-a. U svijetu je u 2016. virusom AIDS-a zaraženo 1,8 milijuna ljudi, prosječno godišnje 5.000 ljudi. 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a je "Pravo na zdravlje" i promoviranje važnosti jednakih prava na zdravlje za sve ljude diljem svijeta. To znači da svi, uključujući i ljude koje žive s infekcijom HIV-om, imaju pravo na prevenciju i liječenje, pravo donošenja odluke vezane za svoje zdravlje i pravo na život pun poštovanja i dostojanstva, bez diskriminacije. Većina osoba zaraženih HIV-om su pripadnici marginaliziranih skupina u društvu, te ujedno osobe kojima se najčešće krši pravo na zdravlje.

Među odraslim osobama ritam novozaraženih tek je neznatno manji u odnosu na prethodne godine: s 1,9 milijuna zaraženih u 2010. brojka je pala na 1,7 milijuna u 2016., ali je među djecom novih infekcija nešto manje: od 2010. brojka je prepolovljena i s 300.000 je u 2016. godini pala na 160.000. Smanjen broj zaražene djece može se objasniti kampanjom otkrivanja zaraze HIV-om među trudnicama i primjenom antiretroviralne terapije koja sprečava prijenos HIV-a s majke na novorođenče. 

Po posljednjim podacima UNAIDS-a u svijetu danas s virusom HIV-a živi 36,7 milijuna ljudi. Brojka iz godine u godinu raste zbog prilično brzog tempa novih slučajeva prijenosa virusa te zbog boljeg pristupa antiretroviralnim lijekovima zaraženih iz siromašnih zemalja, što seropozitivnima daje veće izglede za dulji život. 

Danas pristup antiretroviralnom liječenju u svijetu ima 20,9 milijuna ljudi. Ako se ti lijekovi uzimaju redovito, vrlo se uspješno sprečava razvoj i napredovanje bolesti te se uspješno smanjuje rizik od zaraze. Brojka je gotovo triput veća nego 2010. godine. Rezultat: smrtnost povezana s obolijevanjem od AIDS-a u svijetu je od 2005., kada je evidentirano 1,9 milijuna mrtvih, smanjena za gotovo 50 posto i u 2016. je iznosila milijun oboljelih.

Posljednjih pet godina u Hrvatskoj se prosječno bilježi oko 95 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om godišnje, što Hrvatsku, sa stopom od 22 zaražena na milijun stanovnika, svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om.

U Hrvatskoj se bilježi porast novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola, a slično je i u drugim europskim zemljama (porast od 33 posto u odnosu na 2004. godinu). Drugi po zastupljenosti je visokorizičan heteroseksualni put prijenosa (26 posto), a razmjerno je malen udio osoba koje su se zarazile injektiranjem droga (5 posto).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.