Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svakih petnaest minuta u Hrvatskoj je zlostavljana jedna žena

25.11.2021.

12:46

Autor: Josip Krmpotić, Ivan Ribarić

Foto: Alexas Foto / Pixabay

Foto: Alexas Foto / Pixabay

Foto: - / -

Ako su listu recidivista mogle objaviti Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, zašto to onda ne učini i Hrvatska? U lijepoj našoj ima oko 4,5 tisuće recidivista, onih kojima nikakav problem ne predstavlja zlostavljanje žene, djeteta, bilo koga i u bilo kom obliku.

Jedna od tri žene u svijetu žrtva je nasilja, rekli su zastupnici u Europskom parlamentu koji su u četvrtak, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, raspravljali o tom problemu i poručili da Istanbulsku konvenciju trebaju ratificirati sve članice EU-a, premda njih šest odbija to učiniti. (Hina)

Policija ne odrađuje posao do kraja, dobivamo brojke, a one kriju imena i dok god bude tako mnogi će živjeti u strahu i neizvjesnosti, rekla je Antonija Pintar iz Centra za participaciju žena u društvenom životu na susretu s novinarima uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.

Dio smo kampanje EU kojom želimo upozoriti na sve lošije stanje u cijelom svijetu, želimo budućnost bez nasilja i zato Ministarstvu prvosuđa i šaljemo otvoreno pismo za objavom liste recidivista, kaže Pintar. 

Uz međunarodni dan, u prostorima Caritasovog doma sv. Ane u Rijeci ugostit će korisnike Učeničkog doma Podmurvice gdje će im biti održano predavanje "Nasilje u adolescentskim vezama".

Udruga za zaštitu obitelji - Rijeka OVDJE prima prijave za "Malu turu velikih žena" koja će se 2. prosinca održati na Korzu. Šetnji se trebaju pridružiti svi koji se žele informirati o obiteljskom nasilju, saznati kako ga prepoznati, što mogu učiniti ako ga dožive ili ako ga primjete u svom susjedstvu, kako se živi u sigurnoj kući...

Zašto žene ne prijavljuju nasilje, poslušajte u prilogu:

Iza brojki su životi, a trpile su i naše none; pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.