Hrvatski radio

Radio Rijeka

Švaljek: Smanjuju se svi pokazatelji inflacije ali, s turističkom potražnjom stižu i veće cijene

18.05.2023.

14:12

Autor: Neva Funčić

S konferencije "Financijsko tržište"

S konferencije "Financijsko tržište"

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek rekla je u četvrtak da se u Hrvatskoj smanjuju svi pokazatelji inflacije te da bi se inflacija u Hrvatskoj u 2023. mogla smanjiti na sedam posto, uz nastavak usporavanja u 2024., te na 2,2 posto u 2025. godini.

Švaljek je na 26. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se održava u Opatiji, kazala da se Hrvatskoj se smanjuju svi pokazatelji inflacije, a smanjuju se i inflacijska očekivanja potrošača i poduzeća. 


 Izjavila je da inflacija u europodručju i Hrvatskoj ustrajno pada, u Hrvatskoj već pet mjeseci za redom i sada je na 8,9 posto, što je više nego u prosjeku u zemljama eurozone, no razlika se smanjuje. 


Istaknula je da je Hrvatska u travnju prvi puta nakon dugo vremena imala manju stopu inflacije nego Slovenija i Austrija, a unutar zemalja eurozone su višu inflaciju imale baltičke zemlje i Slovačka.


To ukazuje na snažno smanjivanje rasta cijena u Hrvatskoj, no i dalje se radi o povišenoj inflaciji pa još ima puno posla, rekla je.


Švaljek je kazala da su na inflaciju u početku dominantno utjecale cijene energenata i sirovina, a danas se pojavljuju i drugi pritisci, ponajprije iz područja tržišta rada, ali i iz područja intermedijarnih proizvoda, u koje su se ugradile cijene sirovina koje su porasle na početku inflacije.

Što se tiče Hrvatske, zanimljivo da su od polovice prošle godine, na inflaciju dosta veliki utjecaj imale cijene usluga, što se može povezati s dobrom turističkom sezonom a iz tog dijela vjerojatno će dolaziti pritisci na rast cijena i u ovoj godini.

Sandra Švaljek

Navela je da je zbog toga kreditna aktivnost i dalje prilično snažna, ali se pojavljuje određeno slabljenje potražnje za kreditima i kod poduzeća i kućanstava, a i banke u nekoj mjeri zaoštravaju odobravanje kredita. Ocijenila je da je ukupna gospodarska situacija bolja od očekivane, ulazak u eurozonu i šengen pridonose povećanju optimizma, a poboljšanje gospodarskih izgleda otežava usporavanje inflacije.


Snažno tržište rada stvara pritisak na inflaciju, pada stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj pa je prvi puta nakon puno godina broj nezaposlenih pao ispod 100 tisuća, velika je potražnja za radnom snagom. U Hrvatskoj su se kamatne stopa na kredite nefinancijskim poduzećima izjednačile s onima u europodručju, kazala je i naglasila kako Hrvatska danas ima niže kamatne stope na novoodobrene kredite nefinancijskim poduzećima i stanovništvu nego primjerice Italija ili Francuska.


Istaknula je da kamatne stope domaćih banaka nastavljaju rasti te se nastavlja pooštravanje standarda odobravanja kredita, no, kreditiranje je i dalje razmjerno stabilno.


Zamjenica guvernera zaključila je da se ukupna inflacija postupno smanjuje pod utjecajem pada cijena energenata i sirovina, temeljna inflacija je još uvijek postojana, a povoljnija gospodarska kretanja i snažno tržište rada otežavaju spuštanje inflacije. Projekcije očekuju tek postupno spuštanje inflacije prema ciljanoj razini, oštrija monetarna politika je moguća, no treba ju iskoristiti da , kako je rekla, "prizemljenje ne bi bilo pretvrdo".


Dvodnevnu Znanstveno-stručnu konferenciju Financijsko tržište, organizirala je Hrvatska udruga banaka uz programsko partnerstvo Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.


Poslušajte izjave zamjenice guvernera Sandre Švaljek i direktorice Hrvatske udruge banaka Tamara Perko:

Sandra Švaljek i Tamara Perko

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.