Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve hrvatske lučke uprave zajedno za bolju i dostupniju uslugu

09.03.2017.

17:06

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi radni sastanak koordinacije svih hrvatskih županijskih lučkih uprava, na kojemu se raspravljalo o unaprjeđenju njihova rada za što kvalitetniju i dostupniju uslugu svim korisnicima pomorskog dobra, održan je Jadranskom edukativno-istraživačkom centru za iznenadna onečišćenja mora u Rijeci.

Sastankom je predsjedala državna tajnica za more Maja Markovčić-Kostelac, koja je izjavila da je riječ o incijativi mjerodavnoga Ministarstva da se redovito okupljaju predstavnici županijskih ureda za pomorstvo i lučkih uprava. Istaknula je kako se želi, usklađujući rad svih mjerodavnih županijskih tijela, od Istre do Prevlake, osigurati što kvalitetniju i dostupniju uslugu hrvatskim građanima, svim drugim korisnicima pomorskog dobra te gospodarstvu. Želja nam je da razmjenjujući iskustva podižemo razinu znanja jer ćemo tako doći do boljeg alata i zakona i osigurati jednoznačnu primjenu zakonskih instituta, rekla je Markovčić-Kostelac.

Istaknula je kako je jedna od tema sastanka - korištenje komunalnih vezova važna i osjetljiva, posebice za otočane. Infrastruktura za komunalne vezove u odnosu prema broju plovila još je nedostatna, rekla je, dodajući da zato razgovaraju o europskom novcu za razvoj tog dijela infrastrukture te o načinu na koji će jednoznačno tumačiti prava na korištenje komunalnih vezova. "Nakon što definiramo zakonski okvir, napravit će se određene korekcije i u podzakonskim propisima, ali smatram da pravilnik nije loša baza", rekla je, dodajući da je iz prakse razvidno da se njime ne koristi na jedinstven način.

U vezi s novim zakonom o pomorskom dobru, rekla je da je on u fazi izrade, kako se očekuje da će do kraja mjeseca stručne službe ministarstva izraditi prvi radni tekst, nakon čega će se razmatrati s ostalim mjerodavnim tijelima i dionicima, a u travnju se planira velika stručna javna rasprava. "Raspravom se želi omogućiti da o svim institutima koje zakon uređuje razgovaramo koristeći se iskustvima i znanjem onih na koje se on treba odnositi", rekla je Maja Markovčić-Kostelac, koja bi htjela da ove godine dođe pred saborske zastupnike.

Državna tajnica za more rekla je da 22 županijske lučke uprave u Hrvatskoj upravljaju sa 7,3 milijuna četvornih metara lučkog prostora. U njima ima 48.200 vezova, od kojih je 46.413 komunalnih, istaknula je, dodajući da su ukupni prihodi u 2015. bili 255 milijuna kuna, od čega je 85 posto vlastitih prihoda, a više od 67 posto je iz nautičkog dijela. "Svjesni smo da su komunalni vezovi naš prioritet, ali isto tako znamo da u gospodarskom smislu prihod dolazi od nautičkih vezova, no tu ne smijemo pobrkati prioritete da dohodovni dio našeg rada koristimo isključivo tako da sredstva koja smo uprihodili unesemo u razvoj infrastrukture u lučkom području, koji je ključan upravo u komunalnom dijelu", rekla je Markovčić-Kostelac, ističući da je manjak vezova još znatan.

Predstavnici Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije istaknuli su probleme u tumačenju pravilnika i dodjeli komunalnih vezova, ocjenjujući da je dosta praznina i sve više problema i zlouporaba. Smatraju da treba donijeti novi pravilnik te da bi prava trebalo ograničiti samo na brodice i fizičke osobe, u koje pripadaju i obrtnici. Rečeno je i da bi dio vezan za gospodarstvo trebalo drugačije urediti, a naveden je i primjer brodova od 50 metara, koji sada imaju pravo na komunalni vez i ostvaruju 50 posto popusta.

Predstavljen je i rad Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za iznenadna onečišćenja mora. Sudjelovali su predstavnici županijskih lučkih uprava iz Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da je sustav lučkih uprava u toj županiji dobro razvijen i posve decentraliziran, ali, istaknuo je, ima i drugih modela jedinstvenih lučkih uprava, pogotovo u Dalmaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.