Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve je spremno za 56. izdanje MIK-a

02.09.2020.

11:31

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Festival MIK

Foto: Festival MIK

Foto: - / -

Botel Marina u Rijeci još je jednom bio "baza predstavljanja MIK-a", a to znači da je na njemu održana press konferencija na kojoj su predstavljeni svi detalji ovogodišnjeg izdanja "Festivala melodije Istre i Kvarnera" koji živi svoju 56. godinu.

Zbog svima poznate situacije, ove godine MIK neće na putovanje već će se u njegovoj matičnoj luci Rijeci održati dvije večeri za pamćenje. Direktor festivala Andrej Baša je najavio dvije večeri MIK-a u Rijeci, onu festivalsku 5. rujna te Revijalni koncert MIK-a u nedjelju 6. rujna. Kako je naglasio, festival nastavlja "u inat ovim vremenima" te se posebno zahvalio Gradu Rijeci kao generalnom pokrovitelju i kao domaćinu ovogodišnjeg festivala, po 38. put i kao domaćinu finala po 20. put. Naglasio je kako MIK i ove godine pomiče glazbene granice novim zvucima, novim izvođačima i donosi svoju prepoznatljivu pozitivu.

Press konferenciji je nazočio zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović koji je izrazio veliko zadovoljstvo što će MIK zapjevati i ove godine i to baš u Rijeci naglasivši da je MIK važan dio programa Rijeka 2020 koji baštini tradiciju ovog podneblja. "Rijeka je uvijek podržavala MIK i uvijek će ga podržavati kao dio svoje kulture" – dodao je Filipović.

Kako je naglasio izvršni producent i PR festivala Vjeko Alilović ulaznica još ima u prodaji, ali je broj mjesta u gledalištu zbog epidemioloških mjera ograničen. Cijena ulaznice za festivalsku večer je 100 kn, za Revijalni koncert 60 kn, dok je cijena paketa koji obuhvaća ulaznice za festivalsku večer i revijalnu večer 120 kn. Ulaznice su u prodaji u sistemu mojekarte.hr (online www.mojekarte.hr) te na njihovim prodajnim mjestima (Dallas Records Rijeka, Foto Revija Rijeka i New Sound Matulji). Posebno valja naglasiti da se na dan programa ulaznice neće moći kupiti na ulazu te da se preporučuje kupnja ulaznica na vrijeme.

Isto tako, svi gledatelji će se trebati pridržavati epidemioloških mjera, u prostoru će biti postavljeni dispenzeri dezificijensa, na ulazu će se mjeriti temperatura, a i ispunjavat će se i COVID-19 obrazac. Kako bi se skratilo čekanje na ulazu, na web stranicama festivala www.festivalmik.com može se preuzeti obrazac, korisnik ga može ispuniti i ispunjenog predati na ulazu. Publika je zamoljena i da sa sobom ponese kemijske olovke zbog ispunjavanja obrasca ali i zbog glasanja.

Ove godine je u glasanje uključen veliki broj glasača jer se za mikovske skladbe može glasati putem MIK FEST facebook stranice i to zaključno sa 4. rujna. u 23:59 sati te će se bodovi, koji će se skladbama pridodati na temelju online glasova, pridodati glasovima tj. bodovima riječke publike koja će glasovati putem glasačkih listića. Izvođači i autori se natječu za tri nagrade publike, tri nagrade ocjenjivačkog suda, nagradu za najbolji aranžman, tekst i interpretaciju, dodijelit će se nagrada najboljem debitantu te nagrada Beseda za kompoziciju koja cjelokupnim izričajem promovira naš kraj i njegovu tradiciju te spaja stari i novi MIK.

 

Vjeko Alilović - najava MIK-a, pripremio Albert Petrović

Andrej Baša - najava, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.