Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:13 / 13.03.2022.

Autor: Nenad Lučić

Sve je više izletničkih vidikovaca s popratnim sadržajima

Prijevoj Veliki Vodenjak kod Delnica na 847 metra nad morem najviša je točka Lujzijanske ceste

Prijevoj Veliki Vodenjak kod Delnica na 847 metra nad morem najviša je točka Lujzijanske ceste

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon izgradnje autoceste kroz Gorski kotar, stara prometnica Rijeka – Zagreb, povijesno poznata kao Lujzinska cesta, sve se naglašenije promovira kao zanimljiva turistička ruta. U prilog tome govori i podatak da su dva odmorišta uz Lujzijanu, koja se nalaze iznad Grobničkog polja i Lokvarskog jezera, preuređena u izletnicima zanimljive vidikovce s popratnim sadržajima. Novi se takav projekt „Hrvatskih cesta“ nazire nedaleko Delnica. Javlja Nenad Lučić.

Trasa Lujzinske ceste je tijekom stoljeća često mijenjana, a prijevoj Veliki Vodenjak kod Delnica na 847 metra nad morem najviša je točka povijesne prometnice. „Hrvatske ceste“ i tamo planiraju urediti vidikovac, ističe delnički gradski vijećnik Ivica Knežević.  spomenuta je lokacija, kako kaže:
Prijevoj Veliki Vodenjak jedna je od turistički vrlo važnih atrakcija Grada Delnica, te mjesto s kojeg se pruža iznimno lijep pogled na naselja u dolini rijeke Kupe. Ujedno na vidikovcu se nalazi i stari, kameni miljokaz iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije, koji dodatno upotpunjuje turističko- povijesnu priču o Lujzinskoj cesti. Cjelovit projekt uređenja vidikovca je predan središnjici „Hrvatskih Cesta“ u Zagrebu, kako bi čim prije krenula realizacija, novac je osiguran, no na toj su lokaciji- još uvijek sporni imovinsko-pravni odnosi.

Ivica Knežević

Stvar u svoje ruke još lani odlučila je uzeti lokalna vlast u Delnicama, te potaknula razgovore s vlasnicima privatnog zemljišta uz prostor budućeg vidikovca, kaže gradonačelnica Katarina Mihelčić i dodaje kako je razgovor s privatnim vlasnicima zemljišta održan još krajem prošle godine kad su oni već tada izrazili spremnost prodati svoju parcelu uz prostor vidikovca.


Osim tog projekta, pridodaje gradonačelnica Katarina MIhelčić, nazire se i uređenje odmorišta uz dio Lujzijane koji Delnice povezuje s čvorištem autoceste Rijeka – Zagreb.

Zato se nadam da će nadležni uspjeti čim prije riješiti imovinsko-pravne probleme, te da će uređenje vidikovca započeti već ovoga ljeta.

Katarina Mihelčić

Vidikovac na Lujzijani