Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve je više onih koji daju sebe za pomoć drugima

24.05.2015.

15:10

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Volontiranje osnažuje ljude i zajednice, a volonteri su pomagači, pokretači i nositelji pozitivnih promjena.Volontiranjem se razvijaju i profesionalne kompetencije i stvara veća zapošljivost. Volonitranje je davanje i primanje. Lea Domijan Fišter posjetila je volontere Prihvatilišta za beskućnike 'Ruže svetog Franje'.

Prihvatilište za beskućnike Ruže svetog Franje Rijeci djeluje od 2007. godine. Za sve što treba i za 13 korisnika, uz voditelje se brinu i brojni volonteri.

Dolores Turkalj je godinama volonitrala a danas radi u prihvatilištu. Kaže da ju je tu doveo život, a slično je i s drugima volonterima.

Imamo ih tridesetak. Neki dođu povremeno, najviše su žene oko 40%. Ima studenata i starijih osoba, dodaje Dolores. 

Što ih je potaklo da počnu volontirati? Ljubav prema pomaganju i nekako je došlo spontano. Daješ sebe a zauzvrat dobivaš životno iskustvo, ljubav. Neke stvari se mogu kupiti, a neke ne. To je posebno iskustvo kad vam netko zahvali osmjehom a taj osmjeh znači jako puno, rekle su Ana Matukina i Dolores Turkalj.

Prilog Lee Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.