Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve što treba znati o otpadu i elektroničkim instalacijama

13.01.2016.

15:56

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tiskan je drugi vodič s korisnim savjetima Hrvatske udruge stanara i suvlasnika stambenih zgrada. Kao i prvi, služi za educiranje i savjetovanje stanara te za unapređenje kolektivnog stanovanja. Drugi vodič izašao je ciljano, s dvije teme.

Brošura je izdana u 10.000 primjeraka i može se nabaviti preko Ri-stana i komunalnih društava s područja županije.

Novi Vodič, uz stručni doprinos Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te Grupacije komunalnih društava za gospodarenje otpadom, detaljno je obradio dva glavna tematska područja: Održivo gospodarenje otpadom i Elektroničke komunikacijske instalacije u zgradama.

U okviru prve teme prikazani su primjeri gospodarenja otpadom u Crikvenici, Čakovcu i Križevcima, krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, sustav odvojenog prikupljanja otpada na području djelovanja KD Čistoća Rijeka. Predstavljena su i praktična iskustva u sanaciji i zatvaranju otočnih odlagališta Grada Zadra te način implementacije sustava primarne selekcije otpada u Gradu Osijeku.

U okviru druge teme stručnjaci HAKOM-a iznijeli su osnovne značajke elektroničkih komunikacijskih mreža i elektroničke komunikacijske infrastrukture s naglaskom na aktualnom trendu razvoja širokopojasnih usluga i uvođenja novih tehnologija i prijenosnih medija u pristupnim mrežama, te njihovim prednostima za krajnje korisnike. Osim što su pojašnjeni stručni pojmovi koji se koriste u tom području, opisani su i najčešći slučajevi, odnosno uvjeti, po kojima se operatorima omogućava pristup zgradama, a poseban je dio posvećen postavljanju svjetlovodne instalacije u zgradama.

Riječ je o novim zakonskim obvezama vezanim uz održivo gospodarenje otpadom te o instalacijama da bi se poboljšala komunikacija između mrežnih operatera, rekla je predsjednica Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada Đana Pahor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.