Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve veći broj posjetitelja na Noći spilja u Gorskom kotaru

09.10.2017.

18:12

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Lokve u Gorskom kotaru odavno je turistički prepoznata po Žabarskoj noći i proljetnom natjecanju u žabljim skokovima, a prije pet godina Lokvarci su osmislili novu večernju manifestaciju Noć spilja, čije je peto izdanje održano protekloga vikenda.

Noć spilja osmišljena je kao večernja šetnja izletničkim stazama pod svjetlom baklji, pri čemu se obilaze speleološki objekti i druge prirodne posebnosti lokvarskog kraja. Privlačnost takvoga sadržaja potvrđuje podatak da se lani, na Noći spilja, okupilo oko 250 izletnika, a ove je godine taj broj povećan za stotinjak posjetitelja.

Očito, zanimanja za upoznavanje spiljskog i šumskog svijeta u noćnim satima ne manjka, kaže načelnik Općine Lokve Toni Štimac te napominje kako 80 posto sudionika manifestacije čine gosti izvan Primorsko-goranske županije. Oni su pri obilasku Medvjeđe i Golubinje spilje mogli saznati kako nazivi spilja nisu plod mašte, već činjenice da u njima povremeno borave životinje. Kako bi obilazak bio zanimljiviji djeci, Lokvarci su, osim baklji za odrasle, ove godine osigurali LED-svjetiljke i male lampione za najmlađe.

Završno odredište ovogodišnje manifestacije bila je spilja Lokvarka - najveći goranski te najdublji speleološki objekt u Hrvatskoj dostupan komercijanim posjetiteljima. S Noći spilja u Lokvarki završava najfrekventniji dio izletničke sezone i to rekordnim brojem posjeta, koji bi do kraja godine mogao nadmašiti šest tisuća ljudi. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.