Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sve više oboljelih od celijakije: kako se prehraniti bez glutena?

25.05.2015.

17:30

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nepodnošljivost organizma na gluten - ili celijakija - kronična je bolest koja se kasno prepozna, a broj oboljelih je u posljednjih 50 godina u porastu. Zato je mjesec svibanj - mjesec svjesnosti o celijakiji.

Bezglutenski proizvodi označeni su plavom markicom, a prvi koji su u Hrvatskoj pokrenuli proizvodnju takvih proizvoda su pekari i slastičari iz Opatije. 

"Zajedno za veću svjesnost o celijakiji" stručni je skup održan u riječkoj gradskoj vijećnici u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji je i pokrenuo projekt obilježavanja bezglutenskih proizvoda plavom markicom. 

Proizvođači pekarskih i slastičarskih proizvoda bez glutena, prvi u Hrvatskoj, djelatnici su "Kroasane" iz Opatije. "U našem su timu dva inženjera prehrambene tehnologije, od kojih je jedan nutricionist", tumači vlasnica "Kroasane" Blaženka Matijević, koja kaže da nude kruh, pecivo, kolače i torte za ljude s različitim intolerancijama, među ostalim i na gluten.

Na području Primorsko-goranske županije ima od dvije do tri tisuće oboljelih od celijakije, a u Hrvatskoj ih je od 45 do 50 tisuća, kaže Marina Milinović, predsjednica županijske Udruge oboljelih od celijakije Rico, koja je također uključena u projekt. Upozorava kako na jednoga dijagnosticiranog bolesnika dolazi još sedmero do osmero nedijagnosticiranih. Razlog tomu je široka klinička slika te bolesti, upozorava Milinović.

Važno je da se bolest nepodnošljivosti na gluten prepozna već u vrtićkoj dobi, kako bi oboljeli prilagodili prehranu svome organizmu, a u tome pomažu roditelji, odgajatelji i obiteljski liječnici. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.