Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svečana inauguracija nove rektorice Snježane Prijić-Samaržije

18.05.2017.

14:12

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Rijeci ima novu rektoricu. Snježana Prijić-Samaržija na svečanoj je inauguraciji na Građevinskom fakultetu u Kampusu od dosadašnjega rektora Pere Lučina dobila rektorski lanac - insignije, te tako i simbolično preuzela vodstvo ustanove s gotovo 20 tisuća studenata i zaposlenih.

Nova rektorica preuzima brigu o Sveučilištu u trenutku razvojnoga uzleta. Kao što je u svojem inauguracijskom govoru istaknula Snježana Prijić-Samaržija, sveučilišta danas više nisu samo hramovi znanja, već postaju suodgovorna za dobrobit zajednice, kako u njezinom gospodarskom, tako i građanskom smislu. Također, nisu lokalno ili nacionalno izolirana, već teže internacionalizaciji i interkulturalnosti.

Druga rektorica riječkoga sveučilišta
Snježana Prijić-Samaržija druga je rektorica Sveučilišta u Rijeci, nakon Katice Ivanišević (1993. - 1998.), a u 44 godine dugoj povijesti 14. je čelna osoba ustanove koja danas broji gotovo 20 tisuća ljudi. Proteklih osam godina, odnosno u oba rektorska mandata Pere Lučina, bila je prorektorica za nastavu i studentska pitanja / za studije i studente. Obnašala je brojne važne funkcije u akademskoj zajednici: bila je, među ostalim, prva ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci te pokretačica i direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe. Redovita je profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci.

Geslo pod kojim će voditi Sveučilište u Rijeci sljedeće četiri godine je "otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet". Tri su njegove najvažnije misije, prema viđenju nove rektorice: obrazovanje, znanost i javna odgovornost. Sve to nastavak je načina na koji je radila i prethodna uprava, na čelu s rektorom Perom Lučinom, u čijem je timu svih osam godina Prijić-Samaržija bila prorektorica za studije i studente.

Predajući dužnost jednoj od svojih najbližih suradnica, Lučin je istaknuo niz projekata na koje je ponosan. Među njima je izgradnja Kampusa na Trsatu, jačanje istraživanja i privlačenje znanstvenika te studenata u Rijeku, sve manja financijska ovisnost o državi… "Usprkos financijskoj krizi, uspjeli smo investirati u Sveučilište preko milijardu kuna i udvostručiti broj znanstvenika te povećati broj zaposlenih za preko petsto", rekao je Lučin, koji je u rektoratu proveo punih 17 godina - devet kao prorektor i osam u rektorskoj fotelji.

Pobjeda nakon neugodne kampanje
Na dužnost rektorice Snježanu Prijić-Samaržiju izabrao je Senat Sveučilišta u Rijeci na sjednici održanoj 28. veljače ove godine. Natjecalo se ukupno šest kandidata, a u drugome krugu tajnoga glasovanja osvojila je 14 glasova, u odnosu na 9, koliko je dobio Zlatan Car. Izborna kampanja bila je za Prijić-Samaržiju vrlo neugodna. Bila je izložena napadima nekih medija, što je tada komentirala riječima: "U raspravi je bogatstvo, ali neke stvari doista želim zaboraviti jer su nedostojne i akademske zajednice i zajednice uopće."

Voditi Sveučilište, time i razvoj grada i regije, ogromna je privilegija, ali i moć te odgovornost u oblikovanju mišljenja, vrijednosti i društva, kojih u svakom trenutku biti svjesni, kaže Snježana Prijić-Samaržija. "Jedina stvar koje se uistinu moramo bojati je bezimeni, nerazumni i neopravdani strah i malodušnost koja se uvlači u nas, da u suvremenom svijetu vrijednosti sveučilišta, izvrsnosti u znanosti i obrazovanosti nisu važne", upozorava nova rektorica.

Također ističe i moralnu odgovornost prema općem dobru, prema svim ljudima o kojima ovisimo i zbog kojih postojimo. "Ne smijemo zato izgubiti povjerenje jedni u druge, ne smijemo svoja postignuća graditi na opoziciji s drugima niti težiti izvrsnosti da bismo izazvali zavist u drugima. Neslaganje i različitost su neodvojivi dio znanosti, ali ne smijemo zaboraviti da prije svega mi služimo jedni drugima, trebamo jedni druge i moramo brinuti jedni o drugima", rekla je na inauguraciji rektorica Snježana Prijić-Samaržija.

Predajući insignije svojoj nasljednici, donedavni rektor Pero Lučin rekao je: "Draga rektorice, sa zadovoljstvom Ti predajem rektorski lanac, jer sam siguran da imaš snage za nastavak razvoja koji smo zajednički oblikovali u posljednjih osam godina." Prijić-Samaržija je zahvalila na ukazanome povjerenju. "Nadam se da ću biti dostojna ovog časnog položaja, a obećajem da ću dati sve od sebe da ga opravdam."

Rektora na odlasku i novu rektoricu pozdravili su predstavnici Rektorskoga zbora, lokalne i regionalne vlasti te izaslanici ministra znanosti i obrazovanja i Vlade Republike Hrvatske. Prepuna dvorana dugim je i snažnim pljeskom dala svoj stav i podršku Snježani Prijić-Samaržiji za četverogodišnji rektorski mandat. Poslušajte kako je bilo na inauguraciji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.