Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svečano dodijeljene županijske godišnje nagrade i nagrada za životno djelo

12.04.2017.

14:54

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svečanoj akademiji u povodu Dana Primorsko-goranske županije dodijeljene su županijske nagrade. Za životno djelo uručena je Olegu Mandiću zbog promicanje antifašizma, dok su godišnje nagrade dodijeljene županijskoj Ligi protiv raka, te liječnicima riječkog KBC-a Marku Zeliću i Miljenku Uraviću.

Članovi Lige protiv raka Primorsko goranske županije već 50 godina volonterski primiču zdravlje i prevenciju zloćudnih bolesti, rekla nam je sadašnja predsjednica Lige doktorica Ira Pavlović Ružić.

Dvojac kirurga iz KBC-a Rijeka, Marko Zelić i Miljenko Uravić, nagrađeni su za organiziranje i vođenje edukativnog centra u koji desetak godina dolaze liječnici iz inozemstva kako bi učili tehnike minimalno invanzivne kirurgije.

Županijsku nagradu za životno djelo posthumno je dobio skladatelj Ljubo Kuntarić. Oleg Mandić istu je nagradu primio za promicanje antifašizma. Rođen je 1933. godine. Kad je bio dječak, zatvoren je najprije u tršćanskom zatvoru, te kasnije u Auschwitzu i posljednji je koji je živ napustio logor. Do sada je organizirao izložbe, pisao knjige i snimio dokumentarac o žrtvama fašizma i nacizma, a posljednjih 7 godina organizira "Dane antifašizma u Opatiji". Gospodin Mandić kaže da je poznat po iskrenosti, pa nam je iskreno i ispričao prvu reakciju kad je čuo da je nagrađen. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.