Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svečano otvoren Festival 27 susjedstava

09.02.2020.

13:45

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

U Čavlima je danas svečano otvoren Festival 27 susjedstava iz programa Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture. U pohodu zvončara predvođenih Karlovačkim bubnjarima i gostima iz Njemačke, pa sve do zvončara domaćina - Grobničkih dondolaša sudjelovalo je 500 impresivnih tradicijskih maski.

U Čavlima u centru, točno u podne, počeo je program svečanog otvaranja prvog od 27 festivala susjedstava Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture. U isto vrijeme od dječjeg vrtića u Čavlima krenula je povorka u kojoj sudjeluje 500 zvončara - Grobnički dondolaši domaćini su kolegama iz Njemačke, Mađarske, Bugarske, Vinodola, Dalmatinske zagore, Crnoga Luga, Ćićarije, Zameta, Žejana i Varaždinskoga kraja.

Njima su se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružili Meštar Toni i ovogodišnja kraljica Dora Pilepić, a duž trase zvončare predstavljaju voditelji na tri pozornice.

Prvo riječko susjedstvo Europske prijestolnice kulture poziva i na središnji događaj - izvedbu Zvončarske simfonije što će početi u 16 sati na Trgu branitelja. Zvončarska simfonija izvodi se u suradnji s Karlovačkim bubnjarima i pod ravnanjem riječkog jazz glazbenika i gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića.

27 susjedstava riječke četvrti, kvarnerski otoci, sela u Gorskom kotaru i druga mjesta u županiji, povezana su s isto toliko sličnih zajednica ili većih gradova u zemljama EU, zajedno stvaraju programe te će ih predstaviti u sklopu godine EPK.

Više o festivalu 27 susjedstava i poratnom sadržaju današnjeg otvorenja možete pročitati ovdje.

Javlja Lea Domijan Fišter:

EPK festival - 27 susjedstava, pripremila Lea Domjan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.