Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svečanost u povodu oslobođenja Rijeke: antifašizam je dio identiteta

04.05.2015.

16:02

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz prisjećanje na teška razaranja Rijeke i borbu za oslobođenje grada, na današnjoj su svečanoj akademiji u povodu 70. obljetnice oslobođenja grada svi govornici naglasili važnost prenošenja tekovina antifašizma na mlade.

Antifašizam je dio našega identiteta i jedna od temeljnih vrijednosti Rijeke i Europe, a naša je obaveza u svjetonazor mladih prenijeti tu istinu, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Djecu trebamo naučiti da je prvi organizirani otpor fašizmu počeo baš u Hrvatskoj te da je poruka koju šalje antifašizam ista ona koja se baštinila i u Domovinskom ratu. Danas smo ovdje da se ponovo ne dogodi zlo, rekao je na svečanoj akademiji riječki gradonačelnik, dodavši kako "ne želimo okretati glavu od kukastih križeva i ustaškog znakovlja i ne zatvaramo uši pred govorom mržnje jer ne vjerujemo u isključivost, neravnopravnost, nasilje i razaranje“. 

Istaknuo je Rijeku kao primjer otvorenosti, tolerancije i multikulturalnosti, kao grad  koji je odavno dio europske kulture i civilizacije, ali i grad koji želi ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. 

"Bez žrtvi i pobjeda antifašističkih boraca, kao i hrvatskih brenitelja u Domovinskom ratu, Rijeka nikada ne bi bila grad kakav je danas, grad koji su mnogi željeli, ali grad koji je znao sačuvati svoje vrijednosti i svoj identitet", rekao je Obersnel.

Predsjednik Sabora Josip Leko naglasio da borba za slobodu neprekidno traje, a danas to znači borbu za ljudska prava i prava manjina te druge demokratske vrednote. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.