Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveti Nikola štiti djecu, pomorce i ribare; Kostrena slavi online

06.12.2020.

08:34

Autor: Tatjana Sandalj

Sv. Nikola dočekuje hodočasnke u Kraljevici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Sv. Nikola dočekuje hodočasnke u Kraljevici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Svetkovina je sv. Nikole biskupa, zaštitnika djece, pomoraca, ribara, ljudi koji žive od mora i s morem. Iz Kraljevice, gdje je jedno od starijih svetišta posvećenih sv. Nikoli, danas, zbog epidemioloških mjera, ne zovu u goste, a Kostrena zaštitnika slavi online i najavljuje radove.

Zapravo, u Kraljevici je najstarije svetište sv. Nikole na istočnoj obali Jadrana, a tradicija seže još u 18. stoljeće. Naime, papa Pio VI. je 1795. godine dao posebnu povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi prema kojoj svi koji u nju dođu na dan njezina zaštitnika mogu dobiti – oproštenje grijeha.

Stoga će hodočasnika vjerojatno biti i danas, ali s razmakom, bez uobičajenih druženja. Tradicionalno hodočašće pomoraca brodovima iz riječke luke u Kraljevicu održano je 29. studenoga, prvi put u 22 godine, bez gostiju. Plovile su do Kraljevice i natrag samo posade brodova.

Općini Kostrena stigla je odluka o dodjeli sredstava za projekt "Uređenje i opremanje edukativne obalne staze". Ukupna vrijednost projekta je gotovo dva milijuna kuna, a 981.110 kuna bespovratnih sredstava dodijeljeno im je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Odlukom Ministarstva poljoprivrede Uprave ribarstva. Realizacija projekta počet će iduće godine.

Iz Općine Kostrena podsjećaju da očekuju početak realizacije projekta - Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca. Početkom listopada potpisan je ugovor o dodjeli 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka "Povežimo se baštinom". Ostatak sredstva osigurana su u proračunu Općine Kostrena za 2021. godinu. Početkom siječnja bit će pokrenut postupak javne nabave, a očekuje se da bi centar mogao biti otvoren iduće godine u ovo vrijeme. 

Uključite se u sajanje, donirajte sredstva Udruzi za sindrom Down - Rijeka 21 na broj računa IBAN: HR6924020061100435365, uz opis "sajanje – Mikulna".

Na blagdan sv. Nikole Kostrena slavi Dan Općine, a obzirom na epidemiološke preporuke otkazana su sva javna događanja. Ipak, filmska verzija Svečane sjednice Opinskog vijeća Kostrene bit će dostupna od 16:30 sati na internetskoj stranici Općine Kostrena.

Šesta Mikulna u Kostreni, unatoč koroni, znači sajanje, obnovljenu tradiciju međusobnog pomaganja. Po uzoru na dobra djela sv. Nikole, kostrenski pomorci, članovi Bratovštine sv. Nikole nekad su išli po kućama i prikupljali pomoć i milodare za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja. Sajanje se odvija i ove godine, a sredstva se prikupljaju za Udrugu za sindrom Down - Rijeka 21. Udruga sufinancira prijeko potrebne terapije za 66 članova i pomaže im u lakšem svladavanju svakodnevnih teškoća. 

Najljepša kostrenska božićna bajka u organizaciji Turističke zajednice općine Kostrena odvija se na internetskoj stranici i društvenim mrežama. Objavljivat će zanimljive filmove o izradi božićnih ukrasa, a kreativnim prijedlozima moći će se priključiti i pratitelji stranica.

Najkreativniji mogu svojiti Kostrensku tortu slastičarnice Snjeguljica, upakiranu u jedinstvenu i originalnu kutiju koju potpisuje poznati modni dizajner Juraj Zigman. On potpisuje i dizajn dvije foto točke na kojima će Kostrenjani i njihovi gosti moći ovjekovječiti svoje posebne blagdanske trenutke uz more.

Poslušajte izjave načelnika Kraljevice Dalibora Čandrlića i načelnika Kostrene Dražena Vranića:

Dalibor Čandrlić: Sanirali smo dobar dio pomorskog dobra, pripremila Neva Funčić

Dražen Vranić: Sveti Mikula nan je bil dobre ruke, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.