Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sveti Stjepan: mučenička sudbina slična Isusovoj

26.12.2016.

08:41

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je sv. Stjepana. Drugoga dana Božića Katolička crkva prisjeća se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Stjepanje je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kada počinje blagoslov obitelji.

U riječkoj katedrali Svetoga Vida blagdanska misa služena je u 7 sati. U trstaskom svetištu mise su još u  10, 11:30 i 18:30 sati.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači "kruna", "vijenac". On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem.

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i s kamenom, znakom "oruđa" kojim je ubijen, u drugoj.

Stipanje nekad prisjeća se Marica Stašić Milić iz Vrbnika na otoku Krku, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.